Kadir van Lohuizen toont in zijn fotoreportage ‘Wasteland’ hoe afvalstromen worden verwerkt, of niet verwerkt, in diverse metropolen zoals Tokio en Amsterdam. De World Press Photo winnaar in de categorie milieu (series) spreekt er donderdag 15 november om 19:45 over tijdens zijn lezing in de Synagoge Groningen.

Het gezicht van een man wordt verhuld door een enorme zak met PET-flessen, terwijl hij zich een weg baant door een enorme vuilnisbelt. Het tafereel vindt plaats op een vuilstortplaats in Lagos, Nigeria, waar met de man nog 4000 anderen elke dag naar bruikbare voorwerpen tussen het afval zoeken. Maar ook ons eigen Amsterdam is vastgelegd, waar vuilnismannen met grote kracht afvalzakken in een vuilniswagen gooien, omringd door de statige huizen van de pittoreske grachtengordel. Het is juist deze manier waarop Kadir de afvalverwerking in de wereld in beeld probeert te brengen; elke stad laat een kleine stap in de lange keten van afvalverwerking zien.

Het afvalprobleem is misschien niet charmant, maar heeft wel grote urgentie. Nu al produceert de mensheid zo’n 3.5 miljoen ton aan afval per dag, en gepaard met modernisering en toenemende welvaart geeft dat geen rooskleurig beeld voor de toekomst. Het World Economic Forum voorspelt dat in 2050 het gewicht aan plastic in de zee meer zal zijn dan het gewicht van alle vissen. De wereld zal rond die tijd drie keer zoveel plastic spullen zal produceren als nu. En op dit moment ontsnapt al een derde van al het geproduceerde plastic de reguliere verwerkingsmethoden. De foto’s van Kadir maken deze getallen tastbaar. Ze laten zien wat de gevolgen zijn van dichtbevolkte steden met miljoenen consumenten.

Wasteland’ is niet de eerste reportage die Kadir heeft gemaakt die aansluit op het thema milieu. Eerder bekeek hij de consequenties van de stijgende zeespiegel door zijn cameralens in zijn project ’Where will we go’. Andere reportages van Kadir gingen onder andere over de diamantindustrie en geweld tegen vrouwen. Kadir is staat deze sociaal relevante thema’s visueel onder de aandacht te brengen op een manier waarop de problemen een stuk tastbaarder worden. Dit is kenmerkend voor de World Press Photo Contest, wat Kadir een terechte winnaar maakt.

In de lezing zal Kadir uitweiden over de serie ‘Wasteland’; wat zijn de gevolgen van verstedelijking en massaconsumptie? Hoe zijn steden in staat afval te verwerken op een effectieve en duurzame manier? Hoe heeft hij de serie gemaakt en wat heeft hij daarbij beleefd? Na de lezing volgt een korte rondleiding door de World Press Photo 2018 tentoonstelling.

Foto: ‘Wasteland’ by Kadir van Lohuizen, Environment, first prize stories, January 27, 2017

Tekst door Carlijn Keijzer – journalistenteam NonFiction Photo

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?