Catcalls of Grunn

Activisme kent vele vormen. Hedendaagse initiatieven kenmerken zich steeds vaker door opvallend subtiele gebaren, een fenomeen dat haaks staat op het klassieke beeld van protest. Megafoon en spandoek lijken ingeruild voor de wens om de wereld actief mooier te maken. Maar wie of wat gaat er schuil achter deze nieuwe vormen van protest? NonFiction Photo presenteert de reeks Noordelijke Pioniers. Deze serie brengt de gezichten achter sociale initiatieven in het Noorden in beeld, van Black Lives Matter-protesten op de Grote Markt tot een stadswandeling met iemand van de straat. De initiatieven zullen te zien zijn in de Rise Up-expositie tijdens het NonFiction Photo Festival. 

Tekst: Iris Ketelaar

Eén van deze activistische pioniers is Roos de Boer, bedenker van Cat Calls Of Groningen en eigenaar van het bijbehorende Instagram-account @catcallsofgrunn. Ze ontvangt berichten van mensen die in Groningen zijn lastiggevallen en stoepkrijt ze op de exacte plek waar het gebeurd is, om zo straatintimidatie zichtbaar te maken en tegen te gaan. “Het is een poging om bewustwording te creëren,” vertelt Roos, “om mensen aan het denken te zetten over hoe we met elkaar samenleven.”

Feministische inslag 

Gefrustreerd door het fenomeen catcalling en geïnspireerd door de Amsterdamse voorloper Catcalls of Ams, realiseerde Roos zich: Groningen mist dit. Genoeg geluiden uit haar omgeving, en de cijfers van de nachtburgemeester en 100% Groningen spraken boekdelen. Groningen heeft een bruisend nachtleven zonder eindtijd en in het studentrijke uitgaansleven is veel grensoverschrijdend gedrag. Haar activistische bijdrage kreeg vorm door @catcallsofgrunn in het leven te roepen. Verhalen van twee vriendinnen en een eigen ervaring vormden de eerste drie posts op 28 augustus 2019. Door veelvuldig delen in haar vriendenkring, werd het verhaal vrij snel opgepikt door lokale media als de UKrant, Sikkom en DvhN. Instagrammers begonnen @catcallsofgrunn massaal te volgen. 

Lokale verandering

Alle media-aandacht heeft z’n vruchten afgeworpen. Zo is er inmiddels een samenwerking met de Nachtraad, een groep jongeren met ieder hun eigen specialiteit. Eén van de onderwerpen is seksueel grensoverschrijdend gedrag. GroenLinks Groningen is ook een samenwerking met Roos aangegaan, samen met een aantal andere gemeenteraadsleden. Bewustwording blijft het hoofdpunt op de agenda. Inmiddels is er ook landelijke aandacht. Het ministerie van OCW heeft haar op gesprek gevraagd. 

In het krijt 

Roos neemt altijd iemand mee wanneer ze gaat krijten, zodat ze niet alleen is. Het is kwetsbaar om rare teksten op de grond te krijten. Zonder de naam en hashtag ontbreekt de context en dan staan er enkel heel grove dingen op straat. “Mensen blijven vaak even staan om te vragen wat er is gebeurd,” vertelt Roos, “Meestal vindt men het goed en nodig.” Nadat ze het krijtwerk heeft gefotografeerd, post ze de foto op Instagram, vergezelt door een caption (een korte tekst op sociale media) met achtergrondinformatie en een bijpassende les. Vaak is het gekrijte voorval tekenend voor een groter probleem. “Het is nu normaal dat je als vrouw niet over straat kan zonder bang te hoeven zijn, wat eigenlijk abnormaal is,” meent Roos, “Er is nog geen gelijkheid als je naar het straatbeeld kijkt, de publieke ruimte is nog steeds niet van de vrouw.”

Betrokken omstanders 

Het platform biedt slachtoffers de mogelijkheid om hun ervaringen te delen. De pagina doet tevens een beroep op de omstander: kom op voor de ander. Catcalling gebeurt vaak op klaarlichte dag, dus omstanders zouden zich aangesproken moeten voelen om in te grijpen wanneer het mogelijk en veilig is. “Vraag het slachtoffer of alles in orde is,” benadrukt Roos, “als slachtoffer weet je niet wat je overkomt en bevries je.”

Roos hoopt dat ze door een proces van bewustwording kan zorgen dat omstanders zich sneller betrokken voelen bij misstanden op straat. Betrokken omstanders handelen eerder en dragen zo bij aan een veiliger straatbeeld in Stad.

©2022 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?