Cynthia Boll heeft de Canon Zilveren Camera 2018 gewonnen met haar serie Sinking Cities Jakarta. De foto’s zijn onderdeel van de 70ste editie van de Zilveren Camera. Meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s van in totaal 55 fotografen zijn in Groningen te zien van 10 mei tot en met 2 juni.

Veel gebeurtenissen die nog vers in het geheugen liggen zie je terug in de tentoonstelling in de Synagoge Groningen. Zoals bijvoorbeeld het ongeluk met de Stint op een spoorwegovergang, de invoering van de donorwet en de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Maar ook de branden in Griekenland, de gele hesjes protesten en de verkiezingen in Turkije typeren het nieuws van het afgelopen jaar. Volgens de jury zijn de inzendingen in alle categorieën fotografisch van hoge kwaliteit.

 

Winnaar Zilveren Camera 2018

Voor haar fotoserie reisde Zilveren Camera 2018 winnaar Cynthia Boll meerdere malen af naar Indonesië om daar de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering vast te leggen. Voorzitter van Stichting De Zilveren Camera Marcel Molle: ‘Deze winnende serie legt op aansprekende en indrukwekkende wijze vast hoe groot de impact van klimaatverandering is. Het is de serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt.’

 

Noordelijke winnaars

Onder de winnaars zijn Jilmer Postma uit Drachten, Kees van de Veen uit Haren en Marcel K. de Jong uit Assen. Deze fotografen wonnen respectievelijk derde prijs in de categorie ‘Kunst, cultuur en entertainment’; de tweede prijs in de categorie ‘Politiek serie’; en de derde prijs in de categorie ‘Personen in het nieuws’.

 

Prijzen

Bij de uitreiking van de Canon Zilveren Camera begin februari in Hilversum was ook Koning Willem-Alexander aanwezig om het jubileumboek voor het 70-jarig bestaan van Stichting De Zilveren Camera in ontvangst te nemen. Aansluitend was hij de eerste bezoeker van de tentoonstelling in Museum Hilversum met alle winnaars en genomineerden.

Voor het eerst kan het publiek stemmen op een eigen favoriet. Een vakjury heeft tien werken van verschillende fotografen geselecteerd voor de titel Publieksprijs 2018. In de tentoonstelling zijn ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie te zien.

 

Vrijwilligers gezocht

Wie mee wil doen om de tentoonstelling te realiseren, kan zich nu aanmelden als vrijwilliger of voor een van de werkervaringsplekken. Interesse? Mail Marlie via vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

 

 

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?