Documentaire fotograaf Sanne de Wilde spreekt op tentoonstelling

Groningen – Nee, je ziet niet dubbel. Bij de Yoruba’s komt het geregeld voor dat twee mensen op elkaar lijken. De gemeenschap in Nigeria heeft namelijk het hoogste aantal tweelingen geboortes ter wereld. Één op de twee Yoruba vrouwen bevalt van een tweeling. Samen met fotografe Bénédicte Kurzen maakte Sanne de Wilde er het fotoproject ‘Double Trouble, Blessed Twice’ over. Ze spreekt over haar werk tijdens de tentoonstelling van Zilveren Camera in Groningen.

Door Eline Kuper

In de foto’s schuilt een bijzonder verhaal. In Nigeria hangt veel bijgeloof rondom de geboorte van tweelingen. In de ene gemeenschap worden ze gezien als een zegen; goddelijke gedaantes die zijn neergedaald op aarde. Bij anderen worden tweelingen opgejaagd en vermoord, omdat ze onheil zouden brengen voor het hele dorp.

Het werk werd bekroond met een tweede plaats binnen de categorie Documentair Internationaal bij de Zilveren Camera en won eerste prijs in de categorie ‘Portretten – Series’ bij World Press Photo 2019. De Wilde haalde haar inspiratie voor de serie uit het boek ‘Double Trouble, Twice Blessed’ van Philip M. Peek over tweelingen in West-Afrika. Dit is niet de eerste keer dat een boek het begin is voor het werk van de Wilde. Haar befaamde serie ‘The Island of the Colorblind’, over een eiland met een buitengewoon hoog percentage kleurenblinden, begon door het lezen van het gelijknamige boek van Oliver Sacks.   

De Wilde is geïnteresseerd in het portretteren van mensen met een fysiek kenmerk die hen kwetsbaar maakt voor de maatschappij. Zo maakte ze eerder ‘The Dwarf Empire’ over een pretpark waar mensen met dwerggroei wonen en ‘Snow White’ over mensen met albinisme.

Dit jaar is ze zowel als genomineerde als spreker te zien in de tentoonstelling. Op 23 mei spreekt ze over Visual Storytelling, als deel van het Academy programma. De lezing wordt gegeven in de Synagoge in Groningen tussen 19:30 en 22:00.

©2020 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?