AMSTERDAM – 150 foto’s van 43 fotografen uit 25 landen reizen dit jaar weer de wereld rond. Ze maken deel uit van de World Press Photo persfototentoonstelling. “Het is een album voor de generaties van de toekomst, een album waar zij naar zullen kijken”, vertelt Paul Moakley, jurylid bij de fotowedstrijd. 

door Talent Journalistiek William Zijlstra

“World Press Photo bezit de grootse taak om de aandacht van de wereld te trekken naar de verhalen die er elk jaar het meeste toe doen”, verklaart Nana Kofi Acquah, fotograaf en jurylid van gerenommeerde fotowedstrijd. Voor de World Press Photo Contest 2019 zijn 78.801 foto’s ingestuurd door 4738 fotografen vanuit de hele wereld. De onafhankelijke jury zocht naar relevante, unieke en onvergetelijke beelden. Daarom richten persfotografen zich op dringende kwesties zoals massamigratie, klimaatverandering en persvrijheid.

Beelden om bij stil te staan

World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht en de organisatie zetelt in Amsterdam. De jaarlijkse persfototentoonstelling trekt wereldwijd miljoenen bezoekers. Daarnaast worden de foto’s – en de verhalen achter de foto’s – online en via social media gedeeld. “Het draait ook om erkenning. Niet alleen voor de fotograaf natuurlijk . . . maar nog meer voor het onderwerp van de foto”, vertelt fotografiecurator en voormalig jurylid Yumi Goto. De bedoeling is namelijk dat bezoekers herinnerd worden aan een jaar aan nieuws, beelden om bij stil te staan.

Dochter zonder moeder

Deze visuele vorm van journalistiek, deze manier om nieuwsverhalen te vertellen wordt onder meer vertegenwoordigd door het werk van de winnaar van dit jaar: John Moore. Zijn foto “Crying girl on the border” vertelt het verhaal van twee immigranten, een moeder en dochter, die op de Amerikaanse-Mexicaanse grens van elkaar gescheiden werden door de Amerikaanse douane. Het meisje is ontroostbaar. Net als deze moeder en dochter werden veel kinderen van hun ouders gescheiden en gearresteerd onder het zero-tolerance-beleid van Trump.

Moore’s foto en nog veel meer indrukwekkende beelden zijn te zien tijdens de World Press Photo Exhibition 2019 in Groningen van 15 november tot en met 8 december.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?