“Eigenlijk bereid ik nooit voor wat ik ga zeggen…”

Groningen – “Wat ik over een foto vertel ontstaat spontaan,” zegt Dennis Lapré (54). Hij is één van de bevlogen gidsen die rondleidingen geeft bij de World Press Photo Exhibition. Deze vindt plaats in de Synagoge aan de Folkingestraat en wordt georganiseerd door NonFiction Photo. De expositie is tussen 15 november en 8 december te bezoeken.

door Bas Baas 

“De waarheid over een foto verandert wanneer je er wat context bij krijgt,” legt Lapré uit. Als er iemand is die enthousiast kan worden van – en enthousiast kan spreken over – fotografie, dan is hij het wel. Lapré is een rasverteller. Hij is jarenlang docent geweest voor de Fotoacademie, geeft colleges op het Noorderpoort en het Alfacollege, maar maakt graag wat tijd om de bezoekers van de World Press Photo Exhibition in geuren en kleuren te vertellen over de winnaars van dit jaar.

Vaste beelden

Volgens hem is het een prima idee om te gaan kijken naar de foto’s zonder gids: “Maar, je bent zoveel beter uit met.” Mensen kennis laten maken met fotografie, dat is zijn vak. “Net zo goed het vak van de andere rondleiders, trouwens,” verklaart Lapré. “Sommige mensen hebben een vast ‘beeld’ over hoe de dingen in elkaar steken. De foto’s die bij de tentoonstelling te zien zijn, dagen je uit om de vaste ‘beelden’ die je zelf hebt te bevragen en soms heroverwegen.”

“Je gaat leren foto’s te doorgronden en daardoor ga je lagen in de foto’s zien als je er langer naar kijkt.” Dit gebeurt alleen wanneer je een tijdje stilstaat voor een foto en die op je in laat werken, volgens Lapré. Die lagen waar hij het over heeft kunnen trouwens zowel letterlijke als figuurlijke lagen zijn: “Scherpte/diepte, contrast, compositie en dat soort fratsen.” Daarnaast heeft Lapré het over de sociale, culturele en politieke lagen die met de foto’s gemoeid zijn. De context die je er bij krijgt, waar we het eerder over hadden.

Marion Verwey - foto door Sven Hartmut

Kunst met een missie

Lapré werkt net als de andere gidsen voor NonFiction Photo, dat zichzelf een ‘podium voor kunst met een missie’ noemt. Het is een Groningse organisatie die voornamelijk draait op vrijwilligers. De stichting haalt de World Press Photo Exhibition al sinds 2003 naar Groningen en afgelopen voorjaar ook De Zilveren Camera, de meest prestigieuze Nederlandse persfotografieprijs. Alle 150 winnaars van de World Press Photo zijn te zien op de tentoonstelling, die bestaat uit 157 beelden.

Wie een rondleiding van Lapré (of zijn collega’s Joost Nuijten of Marion Verwey) wel ziet zitten, kan alvast een kaartje kopen op de website of op de dag zelf aan de deur. De rondleidingen worden zowel in het Nederlands als in het Engels verzorgd en worden elke zondag aangeboden van 14.30 – 15.30.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?