Internationale Dag van de Persvrijheid Stream

De kick-off van het jaar 2021 is Internationale Dag van de Persvrijheid! We vieren de kracht en de schoonheid van fotografie op deze dag met verschillende gasten op 3 mei. Samen bespreken we de beweging van Black Lives Matter, de koloniale geschiedenis maar vooral vrijheid door middel van fotografie. Houd onze social media deze dag goed in de gaten!

We waren zo geïnspireerd door Evelyn’s foto (hieronder) dat we op basis van haar werk een discussie willen aangaan over media en de vrijheid van meningsuiting. Als genomineerde voor World Press Photo of the Year vertegenwoordigt haar visuele verhaal een belangrijk actueel thema: de rol van vrije pers in een veranderende samenleving. Dankzij de gepubliceerde foto’s zijn we bekend met de scènes van de Black Lives Matter-beweging in de VS. Maar geen enkele complexe materie kan gemakkelijk in één afbeelding worden weergegeven. Dus gaan we samen met verschillende gasten op 3 mei in gesprek over vrijheid, koloniale geschiedenis en fotografie. Houd onze social media deze dag goed in de gaten!

 ‘Emancipation Memorial Debate’, Evelyn Hockstein, World Press Photo competition nominee 2021, United States, for The Washington Post

Black Ladies of Groningen

Een groep die betrokken is bij de Black Lives Matter beweging in Groningen, is Black Ladies of Groningen (BLOG). Het werk van BLOG creëert een veilige ruimte voor mensen van kleur om over hun ervaringen te praten, hun geschiedenis te delen en voor iedereen zichtbaar te zijn. Een van hun belangrijkste taken is nu het bevorderen van geletterdheid over de geschiedenis van gemeenschappen van kleur en de impact van deze geschiedenis tegenwoordig. Hun sociale mediakanalen barsten van de inzichtelijke artikelen over ware koloniale geschiedenis. De intelligente dames achter dit initiatief willen een stap zetten in het vinden van een oplossing voor racisme en de sociale uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Alles begint met een dialoog.

Mystery guest

In de aankomende livestream zullen we ook een heel speciale gast ontvangen die uit de eerste hand ervaring heeft als getuige van de passie voor verandering. Systemisch racisme heeft systemische verandering nodig. Dus hoe doe je dat? Hoe begin je op een productieve manier een dialoog in plaats van schreeuwende ruzie? We zullen toekomstperspectieven bespreken en hoe deze vrijheid creëren of juist beperken. En wat betekent het voor fotografie?

Nieuwe studio, nieuwe mogelijkheden

De livestream is een kans alles te weten te komen over over persvrijheid en gelijk virtueel onze studio te bezoeken. We hopen dat ons nieuwe huis ooit op een dag zal worden gebruikt voor allerlei evenementen en workshops die je kunt meemaken. Daarvoor zal het een plek worden voor discussies over fotografie en sociale kwesties van de wereld. In onze zoektocht naar constante innovatie weten we echter nooit zeker of onze plannen zullen voldoen aan jouw wensen, behoeften en verwachtingen. Dus vertel ons erover in onze enquête? Je weet nooit of jouw idee op het volgende festival werkelijkheid wordt!

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?