Je kunt niet om die foto’s heen

GRONINGEN – De internationaal geroemde persfototentoonstelling World Press Photo komt dit najaar weer op bezoek. De reizende collectie van een jaar aan nieuws gegrepen in beeld is te zien in de Synagoge te Groningen. 

door Talent Journalistiek William Zijlstra

De non-profit organisatie NonFiction Photo haalt de wereldberoemde persfototentoonstelling al sinds 2003 naar de Groningse hoofdstad. In het voorjaar was de Zilveren Camera al te zien in de Synagoge Groningen. Ook dat evenement werd gehost door Non Fiction Photo.

De expositie is allesbepalend     

“Het evenement staat en valt met de expositie,” vertelt Bert Donker, adviseur talent bij NonFiction Photo (linksonder op bovenstaande foto). Daarom is elke hulp welkom. Dit jaar werken er bijvoorbeeld jonge talenten mee aan de expositie. Op het gebied van vormgeving, journalistiek en fotografie doen zij ervaring op bij de persfototentoonstelling. De talenten zijn daarom een belangrijke aanwinst. “Zo kunnen studenten op een journalistieke manier leren van beelden, iets wat bij onze vernieuwde visie en missie past: kennis doorgeven”.

Tijdens de Zilveren Camera hield Non Fiction Photo een pilot waarbij jonge journalisten, vormgevers en fotografen ervaring op konden doen tijdens een talenttraject. Met groot succes, want tijdens de World Press Photo Exhibition zullen er weer verscheidene talenten meewerken aan het evenement.

“Dat raakt je dan toch”

Het evenement is een compilatie van een jaar nieuws, wat je misschien niet opgeslagen hebt, maar waar je wel door geraakt wordt, vertelt Bert. Vorig jaar tijdens de tentoonstelling stond Bert tegenover een fotocollectie over een aanslag op een brug in London. “Ik was het eigenlijk al vergeten, maar je kon niet om die foto’s heen.” Bert zag hoe totaal onbekenden met een bezorgde blik vreemden hielpen in een heftige situatie: “Dat raakt je dan toch”. Voor Bert is de tentoonstelling een vorm van kunst, omdat elke bezoeker weer een ander idee of gevoel uit een foto haalt.

NonFiction Photo

De organisatie handelt op basis van een manifest waarin idealen op het gebied van bijvoorbeeld educatie, kunst en gemeenschap beschreven staan. NonFiction Photo wordt voornamelijk door vrijwilligers georganiseerd. Voor deze tentoonstelling hebben zich zo’n 75 vrijwilligers aangemeld. Samen organiseren zij de tentoonstelling, compleet met een educatiepakket voor scholen, Academy programma en bovendien een eigen tentoonstelling, Solutions: Energy, die ten tijde van de World Press Photo Exhibition 2019 te bezichtigen is.

Wie, wat, waar?

Ruim 150 bekroonde beelden zijn te zien van 15 november tot 8 december in de Synagoge te Groningen. Dit betekent inclusief prijswinnaar ‘Crying girl on the border’ van John Moore. Tickets voor de tentoonstelling en het bijbehorende Academy programma zijn nu verkrijgbaar in de webshop.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?