De World Press Photo Exhibition zegt veel over de wereld waar we in leven. Veel gebeurtenissen van afgelopen jaar die nog vers in het geheugen liggen, zie je terug in de winnende werken. Hoe is zo’n foto gemaakt, waarom is het verhaal actueel en wat maakt de fotograaf een ‘verhalenverteller’? Deze vragen en meer komen naar voren in het educatieprogramma van NonFiction Photo.

De wereldberoemde tentoonstelling biedt de mogelijkheid om op een visueel indrukwekkende en interactieve manier kennis te maken met een wereld die veel groter is dan de eigen regio. Die materie wordt uitgebreid uitgediept in een jaarlijks vernieuwd educatiepakket met lesbrieven en een interactieve rondleiding van de tentoonstelling. Met het programma wil NonFiction Photo eraan bijdragen dat studenten en scholieren op een goede manier leren omgaan met visuele communicatie.

Jongeren worden al op vroege leeftijd en op constante basis geconfronteerd met indringende beelden uit de media. Het op een goede manier leren interpreteren van deze beelden, het openstaan voor verschillende zienswijzen en het vormen en formuleren van een eigen mening is daarbij van groot belang.

Het lespakket stimuleert onder andere samenwerken, creativiteit, het gebruik van beeld en tekst, zelf foto’s maken, discussie voeren, beeldanalyse en kritisch denken. Het educatiepakket bestaat uit drie lesbrieven met elk vier lessen en is geschikt voor de bovenbouw vmbo-tl, havo, vwo en het MBO. Het sluit aan bij vakken als CKV, Beeldende vakken, Burgerschap, Maatschappijleer, Geschiedenis, Aardrijkskunde en Nederlands. Daarnaast sluit een bezoek aan de tentoonstelling goed aan bij HBO en WO opleidingen in de richting Journalistiek, Internationale Betrekkingen, Visuele Cultuur, Kunst, Media, Politiek, Communicatie en bijvoorbeeld Culturele Antropologie.

Lees hier meer over het educatiepakket en boek gelijk een bezoek aan de tentoonstelling.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?