NonFiction Photo vestigt zich in de Biotoop

NonFiction Photo lanceert een crowdfunding project om te kunnen bouwen aan een nieuw thuis. De stichting haalt jaarlijks de World Press Photo Exhibition naar Groningen en wil vanuit de nieuwe studio ook lokale tentoonstellingen gaan produceren. 

Tekst: Kim Dumore

De studio moet een plek worden waar cultuurmakers de ruimte hebben hun ideeën tot leven te laten komen. “We hebben jarenlang vanuit tijdelijke plekken, keuken kantoren en garages gewerkt. Nu we bij de Harense broedplaats De Biotoop een studio mogen betrekken, gaan we er echt iets moois van maken.” vertelt Andrea Hooymans, directeur van de organisatie. Er komt veel kijken bij de productie van een tentoonstelling. Met een laptop en een vergaderzaal ben je er nog niet; er is ook een werkplaats nodig om de tentoonstellingspanelen te bouwen. “Hier kan dat allemaal naast elkaar bestaan, in een ruimte die we helemaal zelf gemaakt hebben,” licht Hooymans toe. Het team is trots de studio helemaal duurzaam te kunnen bouwen. “De nieuwe muren die we nu aan het bouwen zijn bestaan voor 99% uit gerecycled materiaal”, vertelt Dries Verbeke, meesterbouwer van het team. 

Andrea Hooymans tijdens studioverbouwing. Foto: Dries Verbeke

Crowdfunding

Er wordt gewerkt aan een fotostudio, kantoorruimte en bouwplaats, die fungeren als sociale werkplek voor de vrijwilligers van de organisatie. Hier worden na de zomer fotoshoots gedaan, tentoonstellingen gemaakt en workshops gegeven door en voor vrijwilligers. “Je kan het vergelijken met de Maakplek of Fablab,” aldus Hooymans. De stichting oogt met de campagne 1500 euro op te halen voor bouwmaterialen en machines. Wie meehelpt, krijgt een uitnodiging om de studio Corona-proof te komen bezichtigen. 

Corona overleven

De klap van Corona kwam hard aan: “De gemeente Groningen heeft ruim 1,5 miljoen vrijgemaakt voor de cultuursector en dat is fantastisch, maar dat geld komt niet bij ons terecht,” legt Hooymans uit. De stichting krijgt geen extra steun, omdat de regeling alleen betrekking heeft tot organisaties die al structurele subsidie ontvangen. De organisatie heeft zich op eigen krachten tot professioneel niveau opgewerkt, zonder de hulp van gevestigde partijen. “We doen dit eigenlijk als een grassroots initiatief, waarbij iedereen die meehelpt, er iets voor terugkrijgt.” 

Het resultaat 

Het team organiseert jaarlijks de World Press Photo Exhibition in Groningen wat zo’n 8.000 bezoekers naar de stad trekt, allemaal dankzij de inzet van zo’n 70 vrijwilligers. “We hebben hier een diverse, internationale gemeenschap gevormd die voor iedereen openstaat,” vertelt Hooymans, “Met een nieuwe studio kunnen we hen een thuis bieden dat recht doet aan hun inzet.”

De campagne loopt tot 27 juli en is online te volgen via deze link. Liever meehelpen als vrijwilliger of talent kan natuurlijk ook.

Dries Verbeke tijdens de studioverbouwing. Foto: Andrea Hooymans

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?