Alleen maar lievelingskinderen op de World Press Photo tentoonstelling

De ene hand sluit zich om een glas champagne, de andere om de kin. Zo schuifelen de eerste bezoekers donderdagavond langs de foto’s op de opening van de World Press Photo Exhibition. De aftrap van de tentoonstelling vindt plaats in de Synagoge Groningen. Stichting NonFiction Photo organiseert het jaarlijkse evenement.

Door talent journalistiek Ayla Elzinga

“Elk jaar groeit de bedreiging voor onafhankelijke journalistiek. Daarom is het zo ongelofelijk belangrijk dat we deze moedige persfotografen waarderen voor wat ze doen,” aldus Yi Wen Hsia, ‘exhibitions manager and curator’ voor World Press Photo. Persfotografen wagen zich in allerlei conflictgebieden om hun verhaal de wereld in te brengen. Hsia: “Voorbeelden op de tentoonstelling zijn persfoto’s uit landen als Venezuela, Jemen, Congo en Syrië.”

World Press Photo curator Yi Wen Hsia tijdens haar speech. Foto: Sebastiaan Rodenhuis.

Wie is je lievelingskind?

Als ik Yi Wen Hsia later vraag naar de persfoto die de meeste indruk op haar maakt, slaakt ze een diepe zucht: “Tsja, dat is eigenlijk vragen: wie is je lievelingskind? Alle foto’s die je hier ziet zijn indrukwekkend op hun eigen manier. Bijvoorbeeld de World Press Photo van het jaar, gemaakt door John Moore. Je ziet een huilend kindje, enorm ontdaan omdat haar moeder in hechtenis wordt genomen door de grenspolitie. Dat is zo’n aangrijpend beeld. Ik denk dat elke persoon die voor die foto staat zich ermee kan verbinden.”

Fotografie met een oplossing

Naast de WPP tentoonstelling, krijgt ook de ‘Solutions: Energy’ tentoonstelling een plekje in de schijnwerpers. Deze is te zien op de eerste verdieping van de Synagoge Groningen. NonFiction Photo biedt drie lokale fotografen de kans om hun foto’s met bezoekers te delen. “Fotografie die een oplossing biedt, door mensen aan te zetten tot innovatie,” aldus Andrea Hooymans, directeur van NonFiction Photo. Dat is het idee achter de tentoonstelling ‘Solutions: Energy’.

NonFiction Photo directeur Andrea Hooymans aan het woord. Foto: Tessa Runau.

Inspirerend, verrassend en uitdagend

“Ik hoop dat de World Press Photo tentoonstelling bezoekers zal inspireren, verrassen en belangrijker nog: zal uitdagen tot nadenken,” benadrukt Yi Wen Hsia. Dat inspireren, verrassen en uitdagen zal de tentoonstelling in Groningen nog doen tot zondag 8 december.

Tickets en informatie voor bezoekers vind je hier.

Opening van de World Press Photo Exhibition 2019. Foto: Marion Verwey

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?