Donderdagavond 8 november was het zover, de World Press Photo Exhibition 2018 werd geopend in de Synagoge Groningen! Naast de opening was er ook de gelegenheid om te vieren dat de organisatie achter de tentoonstelling in Groningen voortaan bekend zal staan onder haar eigen naam: NonFiction Photo. De lokale expositie van NonFiction Photo is te bewonderen naast de reguliere World Press Photo Exhibition 2018.

De samenwerking, die nu al 15 jaar bestaat, werd geprezen door World Press Photo curator Yi Wen Hsia. Zij noemt de NonFiction Photo expositie ‘Green Is The New Black’ een prachtige toevoeging op de World Press Photo expositie, vooral omdat het goed aansluiting vindt bij het nieuwe thema Milieu van de World Press Photo Competition.

Ook Henk Staghouwer, Gedeputeerde Cultuur bij Provincie Groningen, sprak lovend: ‘’NonFiction Photo levert een bijdrage aan het maatschappelijke debat, en zorgt ervoor dat mensen niet meer weg kunnen kijken.” Staghouwer benadrukte dat de World Press Photo Exhibition goed past binnen het cultuurbeleid van de provincie Groningen: “Foto’s en film hebben een grote impact op de publieke opinie, en World Press Photo opereert op het snijvlak van cultuur en maatschappij. We willen dat inwoners van de provincie in alle fases van hun leven in aanraking kunnen komen met cultuur in al zijn verscheidenheid. We blijven de komende jaren nog volop inzetten op cultuur. Cultuur is zo belangrijk omdat het zorgt voor verbinding, maar is daarnaast ook een uitlaat.”

Niet alleen ‘front stage’, maar ook ‘backstage’ is de tentoonstelling een uitlaat. Vele vrijwilligers komen jaarlijks terug om in de materie van de tentoonstelling te duiken om rondleidingen te geven, mee te bouwen aan de tentoonstelling of publiek te ontvangen. NonFiction Photo curator Andrea Hooymans benadrukte in haar speech de bijdrage van alle vrijwilligers; zij zijn de afgelopen dagen tot op het laatste ogenblik bezig geweest met het opzetten van de installaties, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo springt een muur van karton die handmatig in elkaar werd gevouwen door de vrijwilligers meteen in het oog bij binnenkomst. Op de muur prijken foto’s van vrijwilligersteams, een jubileumvideo en zelfs een manifest van de Groninger organisatie.

Kom langs om het allemaal zelf te bewonderen in de Synagoge Groningen. “Daar is te zien waar het echt om gaat”, goed samengevat door Hsia. “Bovenal brengen wij deze verhalen naar u om u te inspireren en samen met u de fotografen van het afgelopen jaar te eren”. Dat kan nog tot en met 2 december in de Synagoge Groningen.

Tekst door Carlijn Keijzer voor NonFiction Photo.

Foto’s door Olha Rohulya.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?