Op 12 en 19 mei geeft een medewerker van Noorderlicht, Huis van de Fotografie, een rondleiding bij de tentoonstelling van de Canon Zilveren Camera in Groningen. Deze tentoonstelling van de nationale prijs voor de beste journalistieke foto bestaat uit een diverse verzameling portretten, documentaire- en nieuwsbeelden. Maayke Meijering, kunsthistoricus, gaat met het publiek in gesprek over een aantal van deze foto’s en series.

De winnende foto’s van de Zilveren Camera laten een blijvende indruk na op de bezoekers en worden door het publiek vaak op verschillende manieren geïnterpreteerd. De foto van onder andere het gevluchte meisje in een truck door Gerlinde Schrijver of de overstromingen in Jakarta door Cynthia Boll spreken tot de verbeelding en bieden stof tot nadenken en discussie.

De Noorderlicht rondleiding bij de tentoonstelling wordt gegeven door Maayke Meijering en is interactief. Door het stellen van gerichte vragen worden de deelnemers aan de rondleiding uitgenodigd om op een nieuwe en andere manier te kijken. De rondleider speelt hierin een ondersteunende rol en laat vooral de bezoekers aan het woord. Zij bepalen dus zelf grotendeels hoe de rondleiding verloopt.

Maayke Meijering is sinds 2017 gids is bij Noorderlicht. Sinds 2016 heeft zij haar eigen bedrijf Kunstpraat (www.kunstpraat.nl) waarmee zij o.a. workshops geeft in interactief rondleiden bij musea en andere kunstinstellingen, waaronder het Groninger Museum.

Noorderlicht is een internationaal podium voor professionele fotografie met een goed verhaal. Naast exposities biedt ze een uitgebreid educatief programma. Hiermee reikt ze kennis aan waarmee fotografie kan worden begrepen als een veelzijdig medium dat verhalen vertelt, informeert en bekritiseert. Daarmee draagt ze bij aan de interesse voor fotografie en betrokkenheid bij de samenleving, een thema dat ook NonFiction Photo na aan het hart ligt.


©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?