Hoeveel energie hebben we nou eigenlijk nodig?

Groningen – Drie jonge fotografen gaan de uitdaging aan: innovatieve oplossingen op het gebied van energie vastleggen op beeld. De drie fotoseries zijn van 15 november tot en met 8 december te bewonderen ten tijde van de World Press Photo Exhibition 2019 in de Synagoge Groningen.

door Talent journalistiek Ayla Elzinga

De tentoonstelling ‘Solutions: Energy’ van de drie ‘Jonge Makers’ is een initiatief van stichting NonFiction Photo. Er ligt specifiek een focus op energie-innovatie binnen de drie noordelijke provincies. Het thema is dan ook ‘local solutions to global problems’.

Kleine huisjes, weinig energie

Zo stelde één van de jonge fotografen; Frank Nuiver (werk hierboven), zichzelf de vraag: “hoeveel energie hebben we nou eigenlijk nodig?”. Deze vraag vormde de inspiratie voor zijn portrettenserie. In zijn serie legt Frank ontmoetingen met bijzondere mensen vast; mensen die alternatieve levensstijlen volgen of bijvoorbeeld in kleine huisjes wonen die weinig energie verbruiken.

Epicentrum van onderzoek

David Vroom (voorbeeld werk hierboven) slaat met zijn serie de academische richting in en zoekt de ‘Energy Academy’ van de Rijksuniversiteit Groningen op: het Groningse epicentrum van onderzoek naar energie en duurzaamheid. In zijn fotoserie zijn drie fases te zien: laboratoriumwerk, toepassing van het onderzoek en de uitvoering op grote schaal.

Op gevoel

De derde fotografe; Annemarijn Vlinder (voorbeeld werk hierboven), kiest ervoor om op een geheel eigen manier energie vast te leggen. Haar serie draait niet alleen om foto’s, maar ook om videobeelden van energiebronnen. “Ik nodig de toeschouwer uit om stil te staan. Alleen door het voelen van de noodzaak tot verandering kan er een oplossing worden bedacht,” aldus Annemarijn.

Tickets & info

Het werk van de ‘Jonge Makers’ is te zien op de eerste etage van de de Synagoge Groningen tussen 15 november en 8 december. Elke woensdag om 14.30 geeft één van de makers een rondleiding van beide tentoonstellingen, als onderdeel van het Academy programma.

Reguliere tickets voor de World Press Photo tentoonstelling kosten €8,00, een kortingskaart voor studenten kost €5,00. Boek nu tickets voor de tentoonstelling en misschien wel een rondleidingen via de webshop.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?