Open Call Talent
Doe je aan fotografie, schrijven, kunst of vormgeving en wil je je professioneel ontwikkelen? Meld je dan aan voor het NFP Talenttraject: vier maanden aan coaching, workshops, werkbesprekingen en jouw werk als onderdeel van de World Press Photo Exhibition in Groningen.
Dit jaar presenteert NonFiction Photo twee tentoonstellingen in de Synagoge Groningen: de World Press Photo Exhibition en Solutions, door lokale jonge makers. Het publiek krijgt dit eindresultaat te zien in november en december. Maar in de maanden daarvoor, wordt er al hard gewerkt aan aankleding, promotie en ontwerp. Wil je dit proces van dichtbij meemaken? Geef je dan op voor Talent team fotografie, vormgeving of journalistiek.
“Het is leuk om in opdracht te werken voor iemand, dat leer je nergens eigenlijk.”
– Marion, Talent fotografie
Deelname
Als lid van het talentteam, krijg je een plekje op de Talentmuur midden in de tentoonstelling waar 6.000 tot 8.000 mensen jouw werk te zien krijgen, evenals een eigen profiel op de website met portfolio. Je krijgt gratis toegang tot alle Academy evenementen en leert zo meer over visual storytelling, fotografie en de verhalen achter de foto’s; en wie weet welke ‘industry professional’ je tegen het lijf loopt tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling! Je krijgt een kijkje in de keuken van een groot cultureel evenement en leert hoe jij werkt binnen deze de organisatie dankzij de feedback van jouw coach, de opdrachtgever en andere mededeelnemers.
“Voor studenten is dit echt geniaal! Je krijgt alles wat bij een evenement komt kijken mee.”
– Holly, Talent vormgeving
Studeer je? Dan is het vaak mogelijk om de uren om te zetten in EC’s voor de vrije ruimte. Werk je als videograaf, wil je ervaring opdoen aan de organisatorische kant of wil je stage volgen? Stuur ons een mailtje en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Resultaat
Bij de voltooiing van het traject komt een wederzijdse evaluatie, krijg je feedback op je werk en ontvang je een evaluatiedocument en een persoonlijke aanbevelingsbrief. Je hebt dan relevante werkervaring opgedaan, de eigen portfolio uitgebreid, genetwerkt en je hebt meer inzicht over hoe jij je binnen een organisatie en een team gedraagt.
“Ik kon altijd bij mijn coach terecht voor vragen en heb veel gehad aan de persoonlijke evaluatie van mijn werk.”
– Holly, Talent vormgeving
Deelname aan het traject is geheel gratis! Wil je meedoen, mail dan voor 1 augustus jouw CV met motivatie en portfolio naar Marlie via talent@nonfictionphoto.nl. Vergeet niet te melden aan welk traject je wilt deelnemen.
Het traject bestaat uit circa acht bijeenkomsten, waaronder circa drie workshops, (peer)reviews en feedback van het marketing- (fotografie & journalistiek) of ontwerpteam (design). Deelnemers aan trajecten journalistiek en fotografie krijgen vier tot zes opdrachten. Designdeelnemers maken deel uit van het productieteam en realiseren minimaal één (groeps)project om te exposeren.
De bijeenkomsten zijn doordeweeks in Studio Fier (Asingastraat 3) of Studio AK204 (Biotoop Haren, onder voorbehoud). De exacte data van de World Press Photo Exhibition 2020 worden in mei bekendgemaakt. De tentoonstellingslocatie is de Synagoge Groningen (Folkingestraat 60).
Wil je graag meer ervaring opdoen in bijvoorbeeld portretfotografie en reportages? Solliciteer dan naar een plekje in het NFP Talent Fotografie team.
Van coach Dennis Lapré leer je over cameragebruik, fotografietechnieken, werken in opdracht en met deadlines. Je krijgt te maken met de curator van NonFiction Photo en met het marketingteam waar je werk voor aanlevert ter publicatie. Met een groep van maximaal zes deelnemers krijgt je zo’n vier tot zes opdrachten per persoon, die je uitvoert onder begeleiding van een coach.
De gemaakte foto’s zullen gebruikt worden op de website, social media en drukwerk van stichting NonFiction Photo. Dat betekent heel veel bereik voor jouw werk!
Het talent team fotografie staat open voor autodidacten en studenten MBO, HBO en WO. Voorwaarde is dat je beschikt over een eigen spiegelreflexcamera of een camera van vergelijkbare professionele kwaliteit.
Als beginnend tekstschrijver met journalistieke ambities kun je bij NFP terecht om de kneepjes van het vak te leren. Onder begeleiding van coach Bas Baas leer je middels workshops en opdrachten hoe je op de juiste manier persberichten en nieuwsartikelen schrijft. Vervolgens ga je verder in op eigen interesses, zoals interviews en reportages van evenementen.
Samen met de andere deelnemers kijk je kritisch naar zowel vorm als inhoud; individueel doe je onderzoek naar de onderwerpen waar je over schrijft. De teksten die je schrijft worden na goedkeuring gelijk gebruikt voor de externe communicatie van de stichting. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de NFP tentoonstellingen, fotografen, rondleiders, vrijwilligers en het Academy programma.
Het talent team journalistiek staat open voor studenten in alle soorten en maten, mits zij de Nederlandse taal goed beheersen. Alles wat je nodig hebt om hieraan deel te nemen is een laptop, kritische blik en een open houding.
Als teamlid vormgeving help jij de tentoonstellingen van NonFiction Photo vorm te geven. Denk hierbij aan installatie van panelen, lichtontwerp en het maken van objecten voor de nieuwe huiskamer. De opdracht is tweeledig; je werkt mee met het produceren van het hoofdplan en je bedenkt een eigen project binnen het hoofdplan – bijvoorbeeld de vormgeving van de talentmuur of een expo in het trappenhuis.
Tijdens het traject ervaar je alle aspecten van tentoonstellingsvormgeving, van conceptontwikkeling en budgettering tot het bouwen en installeren van de objecten. Je werkt aan een eigen project (desgewenst samen met iemand anders) en in teamverband met de curator, hoofd vormgever, grafisch ontwerper en bijvoorbeeld journalisten of fotografen.
Dit is hands-on werken met een duidelijk resultaat: jouw werk midden in een tentoonstelling waar duizenden mensen op af komen. Voor dit traject krijg je coaching en zijn er werkbesprekingen; geen workshops want alle taken zijn gelijk uitvoerend en al doende leert men.
We zijn op zoek naar vormgevers die ook uitvoeren, dus de positie staat open voor alle studenten met een portfolio op het gebied van ruimtelijk werk. Dus ook geschikt voor studenten beeldende kunst, theatervormgeving, houtbewerking en architectuur.
- Enthousiaste en dynamische organisatie die oog heeft voor haar vrijwilligers.
- De kans deel uit te maken van een ideologisch initiatief en een gezellig vrijwilligersteam.
- De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en relevante werkervaring op te doen.
- De mogelijkheid om (bekende) fotografen te ontmoeten en te netwerken met partner-organisaties en fotografen.
- De mogelijkheid om deel te nemen aan het trainingsprogramma voor educatievrijwilligers om rondleidingen van de tentoonstelling te geven.
- De mogelijkheid om deel te nemen aan de workshops van Talent programma Journalistiek en Fotografie.
- Een kijkje achter de schermen bij een voor Groningen nieuw cultureel evenement.
- Gratis toegang tot alle evenementen van NFP, inclusief de VIP opening, en het Academy programma met rondleidingen en lezingen.
- Een aangevulde aanbevelingsbrief namens stichting NFP (bij voltooiing van het trainingsprogramma educatievrijwilligers – optioneel).
- Een uitnodiging voor de bedankborrel.