TENTOONSTELLINGSARCHIEF

RISE UP TENTOONSTELLING 2020

Synagoge Groningen | 19 november - 6 december

Deze fototentoonstelling toont het verhaal van het Noorden in tijden van protest: hoe proberen we onze wereld ten goede te veranderen? Wat zijn de Noordelijke ‘local solutions to global problems’? Als reactie op de World Press Photo Exhibition, reageert de foto-expositie op de wereldwijde protesten van het afgelopen jaar die ook in het Noorden hun stempel hebben gezet. De moderne gemeenschapszin. De kracht van een samengebalde vuist, schoktactiek, sociale bewegingen starten, zogenaamde ‘grassroots initiatives’.

Rise Up verkent het brede spectrum aan vormen van lokaal initiatief en protest; van het Boerenprotest door Siese Veenstra, tot de Beach Cleanup op Schiermonnikoog, vastgelegd door Remko de Waal. Beide fotografen wonnen met deze fotoprojecten de Zilveren Camera 2020. Het werk van Kees van de Veen, ook prijswinnaar bij de Zilveren Camera, Anjo de Haan en Reyer Boxem zijn ook te bewonderen in deze expositie. Hierbij worden de verhalen van pioniers uit het Noorden verteld. Wie en wat gaan er schuil achter de burgerinitiatieven die we in onze eigen omgeving zien bloeien? Bekijk de verhalen van Catcalls of Grunn, Tuin in De Stad, Gewoon een Kop Koffie en meer met foto’s van de pioniers door Andrea Hooymans.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Synagoge Groningen, Fotofabriek en ANP.

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2020

Synagoge Groningen | 19 november - 6 december

De World Press Photo Exhibition 2020 toont de meest opvallende beelden en meeslepende visuele verhalen van 2019 met winnende fotografie van de Photo Contest 2020, gemaakt door 44 fotografen uit 24 landen, geselecteerd door een onafhankelijke jury. Straight Voice van Yasuyoshi Chiba werd verkozen tot World Press Photo of the Year 2020. De winnende foto toont een jonge man die, verlicht door mobiele telefoons, protestgedichten uitdraagt tijdens een black-out in Khartoem, Soedan. Romain Laurendeau’s Kho, the Genesis of Revolt, is verkozen tot World Press Photo Story of the Year 2020. Zijn fotoserie vertelt het verhaal van de Algerijnse jeugd en hoe ze de grootste protestbeweging van Algerije in decennia hebben ontketend.

De tentoonstelling is bezocht door zo’n 3000 bezoekers en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n zeventig vrijwilligers. Het project is verrijkt met een scholen– en Academy programma. We hebben inhoudelijk goed samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Academie Minerva , Amnesty International Stad en Catcalls of Grunn

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Kunstraad Groningen, Synagoge Groningen, Doppio, Albert Heijn en Ten Stripes

Deze tentoonstelling is te zien als onderdeel van het NonFiction Photo Festival 2020.

WAKE UP YOUR MIND

Online tentoonstelling | Zomer 2020

“Wat is jouw passie?” Deze vraag stelden zes studenten aan zeven mensen met een migratieachtergrond. In deze online tentoonstellingsomgeving worden portretten en verhalen getoond die laten zien waar mensen zich thuis voelen, van wie ze gelukkig worden en wie ze inspireert in het leven. Oftewel: Maak kennis met de mens achter de migrant.

Het Wake Up Your Mind-project is een samenwerking tussen Stichting Vluchtelingenwerk en de Nederlandse overheid. Het initiatief heeft tot doel (nieuwe) Nederlandse jongeren bij elkaar te brengen om in een jaar tijd hun eigen creatieve project te realiseren. NonFiction Photo gaf het jongerenteam een lezing en workshop over fotografie om de groep jongeren te ondersteunen in het project. Bezoek de instagrampagina van Wake Up Your Mind, lees een artikel over het project en bezoek de digitale tentoonstelling hier.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland.

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2019

Synagoge Groningen | 15 november - 8 december

De World Press Photo Exhibition 2019 bestaat uit 150 foto’s van 43 fotografen uit 25 landen. Dit jaar zonden 4,738 fotografen uit 129 landen zo’n 78,801 beelden in voor de wedstrijd voor World Press Photo of the Year, gewonnen door John Moore met ‘Crying girl on the border’. Voor het eerst is er ook het verhaal van het jaar van de Zweeds-Nederlandse fotograaf Pieter ten Hoopen, ‘De migrantenkaravaan’, een mooi voorbeeld van ‘solutions journalism’.

Lees de artikelen van onze talenten journalistiek over de tentoonstelling, opening, Academyprogramma en de bezoekersbelevingen. Probeer ook het artikel uit Dagblad van het Noorden.

De tentoonstelling is door zo’n 6.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n 78 vrijwilligers, waarvan 27 internationaal. Het project is verrijkt met een Talent Traject, scholen– en Academy programma. We hebben inhoudelijk fijn samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Amnesty International Students Groningen, Usva, Meander en ESN.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen, de Synagoge Groningen, Ten Stripes, Midi, Doppio, Albert Heijn, Beans & Grapes, Frietwinkel Groningen, Moustache Meubelen en Camilla’s Camellia.

SOLUTIONS: ENERGY

Synagoge Groningen | 15 november - 8 december | 2019

Deze tentoonstelling is een lokaal ‘antwoord’ op de World Press Photo Exhibition. Onder het mom van ‘local solutions to global problems’ verbeelden jonge makers het Noordelijke verhaal op het gebied van energie. Exposerende fotografen zijn Annemarijn Vlinder, David Vroom en Frank Nuiver. Curatie door Andrea Hooymans, coaching door Sabina Theijs.

Deze tentoonstelling is de uitkomst van het nieuwe jonge makers talentprogramma van NonFiction Photo en thematisch een vervolg op de tentoonstelling Gronings Gas. Lees meer over de tentoonstelling, een artikel van ons talent journalistiek Ayla Elzinga. Probeer ook het interview met Frank Nuiver van Dagblad van het Noorden.

De tentoonstelling is door zo’n 6.000 mensen bezocht. Het project is ondersteund door een productieteam van tien vrijwilligers – waarvan drie internationaal – en leden van het Talent Traject vormgeving. De tentoonstelling is uitgediept in het Academy programma. We hebben voor deze jonge makers pilot inhoudelijk fantastisch samengewerkt met MijnFotocoach; en met de Green Office en Hanzehogeschool voor de interactieve muur.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een gift van Kunstraad Groningen en Emmaplein Foundation; en sponsoring van de Fotofabriek.

GRONINGS GAS

Nikolaïkerk Appingedam | 11 - 17 oktober | 2019
Synagoge Groningen | 10 mei - 2 juni | 2019

De fototentoonstelling verbeeldt verschillende thema’s rondom de gaswinning in Groningen, verbeeld door fotografen uit het Noorden. Gaswinning is een actueel en prangend onderwerp dat de stichting NonFiction Photo belicht in het kader van ‘solutions journalism’. Met werk van Jan Zeeman, Kees van de Veen, Anjo de Haan, Geert-Job Sevink, Corné Sparidaens en Joost Nuijten. Curatie door Andrea Hooymans.

Het Noordelijke verhaal wordt aangevuld met werk van leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam. De leerlingen namen deel aan het Canon Young People Programme (YPP), voor het eerst in Nederland aangeboden. De kinderombudsvrouw en wethouders van de gemeente Appingedam zijn bij de tentoonstelling in Groningen langsgekomen om naar het verhaal van de leerlingen te kijken.

Lees meer over de tentoonstelling, het YPP, de leerlingententoonstelling en het bezoek van de kinderombudsvrouw; een interview met fotograaf Jan Zeeman door talent journalistiek Eline Kuper.

De tentoonstelling is door zo’n 8.000 mensen in Groningen en 500 mensen in Appingedam bezocht. We hebben voor dit project inhoudelijk samengewerkt met Dagblad van het Noorden (dossier Ik Wacht en project het Verdwenen Groningen) en De Verhalen van Groningen.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met Canon Nederland, de gemeente Appingedam en het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum.

ZILVEREN CAMERA 2019

Synagoge Groningen | 15 november - 8 december

De Zilveren Camera is de nationale prijs voor de beste journalistieke foto. Ze bestaat in 2019 zeventig jaar. De 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen en onderscheidt sectorprijzen voor nieuws regio, nationaal en internationaal, politiek, sport, personen in het nieuws, kunst cultuur en entertainment, documentair nationaal en internationaal.

In de tentoonstelling zijn ook de winnaars van de Publieksprijs, Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie te zien.

Lees de artikelen van onze talenten journalistiek over De Zilveren Camera, de tentoonstelling in Groningen, het Academy- en het educatiepgrogramma. Probeer ook het artikel van Dagblad van het Noorden.

De tentoonstelling is door zo’n 1.400 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n 45 vrijwilligers, waarvan 16 internationaal. Het project is verrijkt met een Talent Traject en Academy programma, met presentaties van prijswinnende fotografen Sanne de Wilde, Pim Ras en Jilmer Postma. We hebben inhoudelijk fijn samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Noorderlicht Groningen en lokale fotografen en muzikanten.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen, Borgesius Consulting, Midi, Doppio, Moustache Meubelen, Albert Heijn, Beans & Grapes en Camilla’s Camellia.

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2018

Synagoge Groningen | 9 november - 2 december

World Press Photo geeft een podium an 42 fotografen uit 22 landen in acht categorieën. Zij zijn tot winnaar verkozen uit een groep van 4,548 fotografen uit 125 landen die samen 73,044 beelden inzonden. Er zijn beeldverhalen te zien van de burgeropstanden in Venezuela; klimaatverandering; migratie; en nieuwe productiemethodes uit China om de wereld te voeden. De categorie ‘Daily Life’ maakt vanaf nu plaats voor de categorie ‘Environment’.

In Groningen is ook de Digital Storytelling Contest te zien met documentaires en interactieve websites; een primeur in Groningen. Lees een artikel van Carlijn Keijzer, talent journalistiek, over de opening; of het artikel van de RuG.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n 78 vrijwilligers, waarvan 27 internationaal. Het project is verrijkt met een Talent Traject, scholen– en Academy programma. Sprekers waren onder andere: World Press Photo winnaars Kadir van Lohuizen en Giulio Di Sturco; en stadsdichter Lilian Zielstra. We hebben inhoudelijk fijn samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen, Forum Images Groningen, Canon Nederland, Stedenband Groningen-San Carlos. Ook hebben we samengewerkt met de Synagoge Groningen, Noorderlicht en inspiratiefestival Lets GRO.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen, Ten Stripes, Midi, Doppio, Albert Heijn, Moustache MeubelenBeans & Grapes, Frietwinkel Groningen en Camilla’s Camellia.

GREEN IS THE NEW BLACK

Synagoge Groningen | 9 november - 2 december | 2018

NonFiction Photo diept de nieuwe categorie ‘environment’ van de World Press Photo Competition uit. Drie lokale fotografen gingen op zoek naar Noordelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Van Tiny Houses projecten en actiegroep Code Rood tot milieuvriendelijke technologie van bioboerderij Landleven in Onstwedde. Met werk van Marion Verwey, Joost Nuijten, Dennis Lapré en Majella Elgersma. De urgentie van de foto’s wordt benadrukt met de zeefdrukserie Fucking Recycle van de Britse designer Becky Redman. Curatie door Andrea Hooymans, tentoonstellingsontwerp door Sander Vermeulen.

Dat jaar viel de stichting een extra project in de schoot: de documentaire Passengers van journaliste Tafa Abdulghafour vertelt over Syrische vluchtelingen en haakt daarmee in op het migratiethema van World Press Photo Exhibition 2017.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de geduldige inzet van 20 ‘vouwers’ die de kartonnen muren, ontworpen door Egbert Pikkemaat, in elkaar hebben gezet. Lees een mooi artikel van Dagblad van het Noorden over de complete tentoonstelling.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen en Smurfit Kappa.

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2017

Synagoge Groningen | 17 november - 10 december

World Press Photo 17 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste actuele persfoto’s uit 2016. World Press Photo maakt zo elk jaar een selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatiefhoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek. Fotografen uit de hele wereld sturen hun beste beelden in en hopen in de prijzen te vallen in de categorie natuur, sport, dagelijks leven, nieuws, mensen, hedendaagse kwesties, langetermijnprojecten en spotnieuws.

Lees alles over de tentoonstelling volgens Dagblad van het Noorden en de organisatie in het artikel van Groningen Life!

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt door de inzet van rond de 50 vrijwilligers. De tentoonstelling is verrijkt met een scholenpakket en een verdiepingsprogramma, met bijdragen van onder andere: Dirk-Jan Visser, Anne-Jan Toonstra, Ebel Jan van Dijk, Maarten de Kok en World Press Photo winnaars Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker. We hebben inhoudelijk samengewerkt met Academie Minerva, Amnesty International Students Groningen, Pricca Practise en inspiratiefestival Lets GRO (een extra tentoonstelling op locatie).

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen, de Fotofabriek, Brasserie Midi, Synagoge Groningen, Moustache Meubelen, Noorderlicht, Frietwinkel Groningen en Luzac Groningen.

NONFICTION PHOTO EXHIBITION

Synagoge Groningen | 17 november - 10 december | 2017

Inhakend op het migratiethema van de World Press Photo Exhibition, presenteert Groningse fotograaf Maarten de Kok zijn project The Next Stop. Hij documenteerde vluchtelingen die de oversteek pogen te maken tussen Griekenland en Turkije, maar vast komen te zitten in overvolle kampen op het Griekse eiland Lesbos. Later won de Kok de derde prijs won voor de Zilveren Camera 2018 met het gerelateerde project ‘Portraits for Freedom’.

Hiernaast is het doorlopende project Unfixing Histories te zien, een onderzoek naar de visuele constructie van geschiedenis. Met werk van Andrea Stultiens (via Pricca Practise) en studenten van Academie Minerva (die historisch beeldonderzoek deden naar de winnende foto’s van World Press Photo over de jaren).

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2016

Synagoge Groningen | 18 november - 11 december

De World Press Photo van 2016 is de foto van Australische fotograaf Warren Richardson ‘Hope For a New Life’, waarin een Syrische vluchteling een kind doorgeeft door een hek van prikkeldraad aan de grens van Servië en Hongarije. De foto toont de verharding van de houding in Europa naar vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Syrië. Ook de situatie in het Midden-Oosten neemt in de tentoonstelling een prominente plek in.

Daarnaast was de tentoonstelling Groningen Aardbevingen van Kees van de Veen te zien, die een blik gaf op de thema’s aardbevingen en fracking in de provincie.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers. De tentoonstelling is verrijkt met een scholenpakket en een verdiepingsprogramma met Noorderlicht, de Flutfilosoof en Sake Elzinga. Lees hier een artikel van Dagblad van het Noorden over de tentoonstelling.

Ter gelegenheid hebben we samenwgewerkt met inspiratiefestival Lets GRO voor pop-up tentoonstelling Go Green, in samenwerking met Noorderlicht, Grunneger Power, Green Office, EnTranCe, SAMEEN en Groningen woont SLIM.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen, de Fotofabriek, Synagoge Groningen en Moustache Meubelen.

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2015

Der Aa Kerk Groningen | 20 november - 13 december

De World Press Photo van 2015 vertoonde de beste persfoto’s uit 2014 in de  categorieën Natuur, Portret, Hedendaagse Kwesties, Sport, Dagelijks Leven, Lange Termijn Projecten, Hard Nieuws en Reportage.

Lees artikelen van Dagblad van het Noorden over het scholierenprogramma en de tentoonstelling.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht waaronder 1600 leerlingen. Het project is georganiseerd dankzij de vrijwillige inzet van rond de 75 enthousiastelingen. De tentoonstelling is verrijkt met een scholenpakket en een randprogramma. We hebben deze editie inhoudelijk samengewerkt met stichting BeeldBepalend.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen en Der Aa Kerk.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?