Provocatie brengt de tongen los

Groningen – ‘’Ik ga een beetje provoceren en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden,’’ zegt dr. David Shim. Hij is één van de enthousiaste onderzoekers die rondleidingen geeft bij de World Press Photo Exhibition. Met een beetje provocatie wil hij de bezoekers aan het denken zetten. En dat lukt hem. Tijdens zijn rondleiding over de visuele politiek achter de geroemde persfoto’s ontstaan al gauw discussies. 

Door Talent Journalistiek William Zijlstra

‘’Vandaag heb ik het over foto’s waarop we menselijk lijden zien’’, zegt Shim. Zo’n vijftien geïnteresseerden zijn tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling aangesloten bij de eerste onderzoekersrondleiding. Door het geroezemoes in de drukbezochte synagoge zijn de luisteraars genoodzaakt hun oren te spitsen om Shim te kunnen verstaan.

Dr. David Shim vraagt de bezoekers eerst even goed naar de foto’s te kijken voordat ze met vragen en/of opmerkingen komen. Foto: Tessa Runau

Huilende kinderen

We lopen naar een hoek met heftige foto’s. Huilende kinderen in een ziekenhuis, bebloede, radeloze gezichten en beelden van straten in puin hangen aan de wand. Het is een reportage over de burgeroorlog in Syrië. ‘’Wat valt jullie op aan deze foto’s?,’’ vraagt Shim. Het blijft even stil. Een man uit het publiek steekt zijn hand op: ‘’Ik zie alleen maar chaos.’’ Een vrouw mengt zich verontwaardigd in het gesprek: ‘’Deze mensen zijn zonder toestemming of privacy op de foto gezet.’’

Genomineerd voor de World Press Photo van het jaar, op deze foto zien we slachtoffers van een vermoedelijke gasaanval in Syrië – Foto: 'No Exhit', Mohammed Badra, European Pressphoto Agency

Shim knikt. Volgens hem focussen persfotografen zich in conflictgebieden op de hopeloosheid van de situatie. ‘’Het menselijk lijden wordt hier op de heftigste momenten heel persoonlijk in beeld gebracht.’’ Vorig jaar werden er foto’s van een aanslag in Londen gepresenteerd op de tentoonstelling. Die foto’s lieten vooral mensen zien die slachtoffers hielpen. ‘’Dat is een opvallend contrast,’’ zegt Shim.

Bescheiden doel

Shim ziet de discussie die hij teweegbrengt niet als kritiek op de World Press Photo Exhibition, maar als een manier om trends in persfotografie te identificeren. Met de ‘university tours’ wil Shim de bezoekers van de tentoonstelling een andere kijk geven op foto’s, om verder te denken dan alleen de foto. ‘’Ik heb een heel bescheiden doel: ik wil graag dat mensen nadenken over de kwesties die ik bespreek.’’

De rondleiding trekt een internationaal publiek, maar het oordeel van de bezoekers blijkt eensgezind. ‘’Het zou wel twee keer langer mogen duren, ontzettend interessant’’, zegt Wouter. Yelena uit Kazachstan sluit zich daarbij aan: ‘’Shim doorbreekt stereotypes met zijn gewaagde vragen, heel fascinerend.” Ook de Duitse studentes Melek en Muna, die les krijgen van de onderzoeker, zijn tevreden en antwoorden in koor: ‘’Het was gaaf.”

Info over andere rondleidingen

Naast dr. David Shim’s rondleiding zijn er nog andere rondleidingen te bezoeken. Dr. Scott Eldridge en dr. Rik Smit doceren bij de afdeling Mediastudies en Journalism aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hun rondleidingen van de World Press Photo Exhibition 2019 worden iedere zaterdag van 14.30 tot 15.30 in het Engels aangeboden.

Dr. Rik Smit: Collective memory and iconicity | 23 november en 30 november

Dr. Scott Eldridge: Seeing society through photos | 7 december

Tickets zijn aan de deur of via de webshop beschikbaar. De rondleidingen vinden plaats in de synagoge aan de Folkingestraat en worden georganiseerd door NonFiction Photo. De expositie is te bezoeken tot en met 8 december.

Bezoekers bewonderen de World Press Photo Exhibition 2019. Foto: Tessa Runau

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?