Verborgen verhalen achter sterke foto’s

Groningen – Een foto kan iedereen maken; één klik en klaar. Klinkt makkelijk, toch? Gerenommeerd freelance fotograaf Kees van de Veen denkt dat er meer achter schuilgaat. “Altijd, in elk verhaal, is er dat moment dat laat zien wat er echt gebeurt. Ik denk dat ik daar een scherp oog voor heb. Voor het vinden van precies dat goede moment om een foto te maken.”

Door Ayla Elzinga

De categoriewinnaar Politiek geeft tijdens de Zilveren Camera tentoonstelling twee rondleidingen. Van de Veen schijnt licht op de verborgen verhalen achter sterke foto’s. Hoe komen die verhalen dan tot stand en hoe worden die foto’s nou eigenlijk gemaakt? Daarnaast geeft hij meer uitleg over zijn eigen winnende fotoserie over de verkiezingscampagne van de lokale Groningse partij ‘Samen voor Pekela’.

Bescheiden

Desondanks dat zijn werk al meerdere keren in de prijzen viel – bij o.a. de Zilveren Camera, de European Newspaper Award en World Press Photo – blijft van de Veen bescheiden: “Ben wel trots, hoor, maar ook weer niet pronkerig. De winnende foto’s zijn verleden tijd, je kunt er niet op teren. Ik probeer iedere dag weer betere foto’s te nemen. Een beetje Groningse houding, dat is het natuurlijk wel,” zo verklaarde hij onlangs in een interview met Frits Baarda.

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?