Sinds 2016 is Amber Barelds vrijwilliger voor NonFiction Photo. Ook dit jaar zet zij zich met veel enthousiasme in om de World Press Photo expositie in de Synagoge tot een succes te maken. Amber vindt het vooral leerzaam en gezellig om deel uit te maken van de organisatie en doet veel. Wat zijn haar taken als vrijwilliger?

 

Amber’s verhaal

Amber heeft net de opleiding Kunst, Cultuur & Media aan de Rijksuniversiteit afgerond. Twee jaar geleden kwam zij als student via Andrea Hooymans (algemeen directeur) in aanraking met NonFiction Photo. Ze begon als medewerker hospitality in 2016, en klom in 2017 op tot floormanager. Daar kwam gelijk een kinderhoek bij; een initiatief geïnspireerd door haar ambities in educatie.

Inmiddels zijn de taken van Amber behoorlijk uitgebreid. Voor de komende World Press Photo expositie houdt ze zich bezig met de coördinatie van hospitality vrijwilligers en educatie. Dat laatste houdt in dat ze verschillende educatiepakketten – van middelbaar tot hoger onderwijs – helpt schrijven. Een mooie uitdaging.

 

De keuze voor NonFiction Photo

In 2016 wilde Amber graag werkervaring naast haar studie opdoen. De keuze om als vrijwilliger voor NonFiction Photo aan de slag te gaan, was toen snel gemaakt. Daarnaast heeft ze de ambitie om haar netwerk te vergroten en zichzelf te blijven ontwikkelen. De combinatie van werkervaring, netwerken en persoonlijke ontwikkeling bevalt haar prima. Amber licht toe: “Bij NonFiction Photo doe je veel contacten op. Niet alleen binnen de culturele sector, maar ook daarbuiten. Bovendien waren mijn werkzaamheden goed te combineren met mijn opleiding.”

Als organisatie richt NonFiction Photo zich op talentontwikkeling. Hierdoor kan Amber de kennis en ervaring die zij opdoet, inzetten bij het vervolg van haar loopbaan. “Ja, dat is het fijne aan deze plek,” vertelt Amber enthousiast: “Er wordt niet alleen gekeken naar wat je het team kunt bieden, maar er is ook aandacht voor wat ik kan en wil leren. Dat is erg prettig.”

 

Een hecht team

Amber is niet de enige die zich meerdere jaren inzet voor NonFiction Photo. Veel vrijwilligers komen jaarlijks terug. Er is dan ook sprake van een hecht team. Er wordt samen gegeten en vergaderd. Ook het delen van kennis, bijvoorbeeld door een lezing te geven over fotojournalistiek, hoort daarbij. Amber: “Binnen de organisatie is ruimte voor eigen ideeën en je krijgt echt de mogelijkheid om mee te denken.”

 

Veranderingen

Bijna vijftien jaar geleden vond de World Press Photo expositie in Groningen voor het eerst plaats (onder de naam stichting Wereld Pers Foto Groningen) en werd de fototentoonstelling georganiseerd door studenten van de universiteit. Het bestuur werd ieder jaar gewisseld. Tegenwoordig wordt de expositie georganiseerd door een vast team dat oog heeft voor talentontwikkeling.

Deze veranderingen hebben de werkwijze binnen NonFiction Photo beïnvloed. Voor de dagelijkse uitvoering betekent het dat je niet alleen problemen signaleert, maar dat je een bijdrage kunt leveren aan de oplossing. Dat is een ontwikkeling die Amber toejuicht: “Vaak kun je als vrijwilliger wel een probleem aankaarten, maar het is vooral belangrijk om probleemoplossend te kunnen denken en dat doe je hier.”

 

De toekomst

De toekomst ziet er gunstig uit. NonFiction Photo groeit en er worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Als vrijwilliger heb je daarom verschillende mogelijkheden en taken om te doen. Zeker in de maand november kan het druk zijn. “Dat is waar,” beaamt Amber: “Maar vrijwilligerswerk doen voor NonFiction Photo is vooral ontzettend gezellig. Je leert veel, de sfeer is goed en het is mooi om deel uit te mogen maken van dit team. Dat is voor mij het belangrijkst.”

 

Tekst door Ingrid de Vries, blogger

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?