In Groningen vindt van 14 tot 21 november de Week van de Democratie plaats. Welke rol speelt het concept democratie in het huidige klimaat van social media, Trump en fake news en hoe kan de fotojournalistiek hierin van waarde zijn? Bij NonFiction Photo denken we dat persvrijheid en de mogelijkheid om verhalen van mensen wereldwijd te kunnen vertellen, in woord én beeld, essentieel is voor een vitale democratie.

Vanuit de NonFiction Photo Academy worden tijdens deze week door verschillende experts interessante lezingen en rondleidingen georganiseerd waarbij onderwerpen als macht, autonomie en culturele expressie centraal staan. Ook staan er bijzondere activiteiten op het programma waarbij je zintuigen worden geprikkeld en de confrontatie niet uit de weg wordt gegaan. Dit alles vanuit  het idee dat democratie meer is dan eens in de vier jaar een hokje aankruisen.

Zo is er namelijk een mogelijkheid om in gesprek te gaan met prijswinnende World Press Photo 18 fotograaf Kadir van Lohuizen na zijn lezing over de serie ‘Wasteland’, waarmee hij won in de nieuwe categorie ‘milieu’. Kadir zal op 15 november in Groningen zijn om te vertellen over zijn omvangrijke oeuvre en carrière, dat hem bracht van de diamantmijnen in Sierra Leone tot het apartheidsregime van Zuid-Afrika en waarmee hij talrijke maatschappelijke kwesties aankaartte. Voor de World Press Photo 18 expositie maakte hij de fotoserie ‘Wasteland’, waarmee hij onze aandacht richt op het overschot aan afval dat de mens produceert en de grote gevolgen voor het milieu hiervan; uiteraard één van de meest prangende kwesties van deze tijd. De foto’s roepen confronterende vragen op: waar ligt de verantwoordelijkheid voor dit probleem eigenlijk en hoe lossen we dit op?

Bij de World Press Photo of the Year, gemaakt door Ronaldo Schemidt, staat de sociaal-politieke crisis in Venezuela centraal en vooral het effect dat het heeft op de gewone burgers in het land. Staan zij machteloos tegenover het geweld en het wanbeleid van de machthebbers? Dit thema komt terug in de documentaire Women of Venezuelan Chaos (2017). Een aangrijpende documentaire dat laat zien welke gevolgen deze crisis heeft op het alledaagse levens. Dit verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van vrouwen van verschillende generaties en achtergronden uit epicentrum Caracas. De vertoning is een samenwerking met Forum Images, waar de documentair te zien is op zaterdag 17 november om 14.00.

Tijdens de expositie van World Press Photo 18 zullen er daarnaast verschillende rondleidingen worden gegeven door universitaire onderzoekers, professionele fotografen en de stadsdichter van Groningen. Zo geeft dr. David Shim, gespecialiseerd in international relations bijvoorbeeld een rondleiding toegespitst op het onderwerp visual global politics, doet dr. Bob de Jonge dit vanuit het oogpunt van migratie, maakt freelance fotograaf Marion Verwey ons wegwijs in de wereld van fotografie en geeft stadsdichter Lilian Zielstra een rondleiding vanuit haar expertise: poëzie!

Als klap op de vuurpijl komt NonFiction Photo met een bijzonder interactief experiment, waarbij de documentaire Human Flow van de bekende Chinese dissident en kunstenaar Ai Wei Wei centraal staat. In deze indrukwekkende film staan de ervaringen van vluchtelingen centraal. Hoe voelt het om alles achter te moeten laten en naar een onbekend land te moeten vluchten met enkel een rugzak en een telefoon? Hoe zorgen we ervoor dat we de menselijkheid niet verliezen in een doldraaiend medialandschap waar we constant overstelpt worden met beelden van noodsituaties? Deze vragen komen onder andere naar boven in deze bijzondere zintuigelijke ervaring waar beeld en woord samenkomen die hoe dan ook een grote persoonlijke impact zal hebben.

Bekijk het volledige programma van Non Fiction Photo tijdens de Week van de Democratie.

Foto: ‘Venezuela Crisis’ by Ronaldo Schemidt, Spot News, first prize singles, May 3, 2017, Commissioned by Agence France Presse

 

Tekst: Anna Sofia From voor NonFiction Photo

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?