World Press Photo Contest winnaars 2022 bekendgemaakt

Met trots presenteert de World Press Photo Foundation de winnaars van de World Press Photo Contest 2022. Een onafhankelijke jury heeft uit regionale winnaars de beste foto’s van het jaar geselecteerd. Dit jaar kent een nieuw format, waarbij uit zes wereldregio’s vier globale winnaars worden gekozen. Uit tienduizenden inzendingen zijn op 7 april de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt.

Door: Thijs Borcheld

Amber Bracken voor The New York Times

De bekroonde werken prikkelen om uit het droge hedendaagse nieuws te stappen. Centrale thema’s dit jaar zijn het verwoestende effect van kolonisatie en het behouden van inheemse kennis en culturen. 

World Press Photo of the Year 2022

Voor het eerst in de 67-jarige geschiedenis van de competitie is er op de winnende foto geen mens te zien. De kracht van dit winnende beeld zit in het ontbreken van de mens, waarbij enkel gedenkbeelden de herinnering van de geschiedenis zichtbaar maken.

De foto van Amber Bracken herdenkt de kinderen die stierven in de Kamloops Indian Residential School in Canada. Totdat de instelling in 1969 gesloten werd had deze als doel kinderen te dwingen afstand te doen van hun eigen cultuur en gebruiken. Zodoende poogde de instelling jonge generaties een institutionele vorm van ‘normaal’ op te leggen. Tijdens dit proces zijn vele kinderen omgekomen. De foto van Bracken is gemaakt naar aanleiding van de ontdekking van maar liefst 215 ongemarkeerde graven in Kamloops, British Columbia.

Jurylid Rena Effendi zei over de foto: “Dit is een stil moment van wereldwijde afrekening voor de geschiedenis van de kolonisatie. Niet alleen in Canada, maar over de hele wereld.”

Aangrijpende thema's in de World Press Photo Contest 2022

Effendi vertelt: “De verhalen en foto’s van de wereldwijde winnaars zijn met elkaar verbonden. Alle vier laten ze, op hun eigen unieke manier, de gevolgen zien van het streven van de mensheid naar vooruitgang en de verwoestende effecten op onze planeet dat dit met zich meebrengt. Deze projecten reflecteren niet alleen op de directe urgentie van de klimaatcrisis, maar geven ons ook inzicht in mogelijke oplossingen.” Ze voegt hieraan toe: “Samen brengen de winnaars hulde aan het verleden, presenteren ze het heden en wordt er gekeken naar de toekomst.”

 

nl_NLNederlands