Dag van de persvrijheid 2022

Vier de dag van de persvrijheid! Wij organiseren dinsdag 3 mei, dag van de persvrijheid, een pop-up tentoonstelling. We nodigen jullie uit om in gesprek te gaan over persvrijheid en de rol van fotografie in nieuwsbeleving. De tentoonstelling is te zien op de Vismarkt van 11:30 tot 16:00. 

Door: Thijs Borcheld

by Andrea Hooymans
Onze pop-up tentoonstelling

De pop-up expositie toont een selectie van de Rise Up tentoonstelling over protest en burgerinitiatief in het Noorden. Een foto, gemaakt door Siese Veenstra, toont het protest van de Black Lives Matter Beweging op de Grote Markt in de zomer van 2021. Curator van de tentoonstelling, Andrea Hooymans, legt uit wat dit beeld met persvrijheid te maken heeft: “De pers kan een podium bieden voor belangrijke gebeurtenissen. Zo heeft een protest een veel grotere impact als het in het nieuws is. Zonder vrije- en ongecensureerde journalistiek kan een democratie niet functioneren. Hoe kan je een mening vormen over wat er in de wereld gebeurt als je er niet zelf bij bent? Daarvoor moet je op het nieuws kunnen vertrouwen.” Wij gaan met woord en beeld de interactie aan met publiek, naast de foto’s wordt publiek geïnterviewd en zijn er voordrachten van lokale makers. 

By Siese Veenstra
Dag van de persvrijheid 

De dag van de persvrijheid is ingesteld door de Verenigde Naties en UNESCO met als doel vermoorde journalisten te herdenken en solidariteit te creëren voor journalisten die gevangen zitten of hun werk door vrijheids restricties niet uit kunnen oefenen. Ook heeft de dag als doel om het debat over persvrijheid te blijven voeren. De datum is gekozen omdat op 3 mei 1991 het verdrag van Windhoek werd getekend wat er voor zorgde dat een aantal Afrikaanse kranten meer vrijheid kreeg. “Wij vinden het noodzakelijk om het belang van persvrijheid te benadrukken”, legt Hooymans uit. “Zeker in tijden van oorlog en ‘fake news’ is het belangrijk te weten dat de journalistieke professionals een cruciale rol spelen in het verspreiden van informatie, maar ook empathie opbrengen bij mensen die zouden kunnen helpen.” Persvrijheid is dan ook een belangrijke pijler binnen ons manifest.

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2022
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands