Expositie Climate no Future

In deze tentoonstelling belichamen activisten kwetsbaarheid voor het klimaat. De foto’s van klimaatprotest voor- en achter de schermen zijn gemaakt door activisten zelf. Deze tentoonstelling is het resultaat van een universitair onderzoeksproject en geeft een heldere kijk op de huidige klimaatprotest (beeld)cultuur.

Exposanten zijn: Thomas Dienert, Nele Fischer, Florian König, Lotte Kallio, Wella Oili Kuukasjärvi, Benjamin Pollet, Jonathan Schwetmann en Susan Warmer. Betrokken onderzoekers Dr. David Shim en Dr. Delf Rothe werkten voor dit project samen met curator Andrea Hooymans om de tentoonstelling te realiseren.

Deze tentoonstelling is  vanaf 1 mei te zien in fotogalerie Lichtzone.

Climate No Future 2024 by Wella Oili Kuukasjärvi

Over de expositie Climate no Future

Klimaatcrisis

In het licht van de dreigende klimaatcrisis kan het een uitdaging zijn om de monsterlijke effecten die ons te wachten staan volledig te vatten. Toch kunnen we door de kracht van beelden toegang krijgen tot deze onzekere toekomstscenario’s en durven we ons het ondenkbare voor te stellen.’Climate No Future’ nodigt ons uit om in de schoenen van de klimaatdemonstranten zelf te stappen en te getuigen van hun gepassioneerde strijd voor een duurzame toekomst.

‘Climate No Future’ biedt een krachtige en aangrijpende blik in de harten en geesten van degenen die voorop lopen in de strijd voor een duurzame toekomst. Met 34 boeiende foto’s die zijn gemaakt door leden van drie cruciale klimaatbewegingen – Extinction Rebellion, Fridays for Future en de Last Generation – overstijgt deze tentoonstelling de gevestigde esthetiek van de klimaatcrisis. Zonder de glitter en glamour die vaak in de fotografie wordt gebruikt, nemen deze beelden ons mee naar de overweldigende ‘ground zero’.

Fotografie en onderzoek

De tentoonstelling ‘Climate No Future’ is het hoogtepunt van het baanbrekende onderzoeksproject ‘Security Imaginaries of Climate Movements’ (SECIMA), een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Hamburg. Onder leiding van Dr. Delf Rothe en Dr. David Shim heeft SECIMA een nieuwe aanpak ontwikkeld die klimaatactivisten in staat stelt burgerwetenschappers te worden, actief betrokken bij het verzamelen en interpreteren van de visuele gegevens die de tentoonstelling vormen. Deze innovatieve samenwerking tussen de academische wereld en grassroots-activisme heeft geresulteerd in deze tentoonstelling, die de stemmen van degenen in de frontlinie van de klimaatcrisis versterkt en een rauwe en authentieke blik biedt op hun standpunt.

Praktische Informatie

Programma

U bent van harte uitgenodigd voor de officiële opening in Groningen op donderdag 2 mei 20.00 – 22.00 uur (inloop 19.30 uur), 2024. Hoor tijdens de opening van de curator van de tentoonstelling, Andrea Hooymans, onderzoekers achter de projecten, Dr. David Shim en Dr. Delf Rothe, evenals een aantal exposerende demonstranten. Mis deze kans niet om deze krachtige kijk op de klimaatcrisis door de ogen van activisten te ervaren. 

De officiële Groningse finissage (slotevenement) staat gepland op zaterdag 25 mei van 20.00 – 22.00 uur (inloop 19.30 uur). Met lezingen en drankjes. Gratis toegang voor iedereen die de tentoonstelling wil vieren.

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling ‘Climate No Future’ is vanaf 1 mei 2024 te zien in galerie Lichtzone in Groningen, Oude Kijk in ’t Jatstraat 36.

Open van woensdag tot zondag van 12.00 tot 17.00 uur, gratis toegang.

Na de sluiting van de tentoonstelling op 26 mei reist de tentoonstelling door naar Hamburg, Duitsland, voor vertoningen in oktober 2024.

Expositie Makers

Climate no Future - David Shim
Dr. David Shim

Onderzoeker

Climate no Future- Delf Rothe
Dr. Delf Rothe

Onderzoeker

Climate no Future - Oili Kuukasjarvi
Oili Kuukasjarvi

Fotograaf

Climate no Future - Jonathan Schwetmann (by Patrick Fischer)
Jonathan Schwetmann

Fotograaf

Climate no Future - Benjamin Pollet
Benjamin Pollet

Fotograaf

En

Thomas Dienert | Fotograaf

Nele Fischer | Fotograaf

Florian König | Fotograaf

Lotte Kallio | Fotograaf

Susan Warmer | Fotograaf

Productieteam

By Aileen Bus
Andrea Hooymans

Curator en fotograaf

by Andrea Hooymans
Dries Verbeke

Kunstenaar

Teodora Hofnar at work at NonFiction Photo
Teodora Hofnar

Kunstenaar

Met dank aan

Carla Anderer | Events stagiair

Fotogalerie Lichtzone | Expositie locatie

Heling Wang | Communicatie stagiair

Hugo Klip | Tekstschrijver

Marion Verwey | Fotograaf Lichtzone

Suraya van Loon | Productie stagiair

Wencong Sun | Audiovisueel stagiair

 

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2024

Tickets

Haal de tickets voor al onze evenementen via de onderstaande link.

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands