Fair Fashion portret: Jantine

‘’Ik kan elke dag winkelen in mijn kledingkast’’ 

Een bonte collectie aan jurkjes, schoenen en ander moois. De (kleding)kasten van Jantine Verver staan er vol mee. Winkelen doet ze bij de grotere ketens, maar net zo goed bij de kringloopwinkels. Als het maar lekker zit, goed voelt en van kwaliteit is.

door Sebastiaan Rodenhuis

NonFiction Photo Festival by Sebastian Rodenhuis

‘’Ik heb eigenlijk van alles wel wat,’’ vertelt Jantine. Haar collectie is verspreid tentoongesteld over twee kledingkasten en een schoenenkast.  De passie voor kleding is ontstaan in haar tienerjaren en sindsdien alleen maar gegroeid. Kleding betekent voor Jantine meer dan alleen uiterlijk vertoon. ‘’Het is een manier om mij te uiten en tegelijkertijd een hobby. De één kijkt series, ik vind het leuk om mezelf te stylen en elke dag wat anders aan te trekken.’’

Ze gaat bijna wekelijks de kledingrekken in de stad door. Op zoek naar pareltjes. Als ze ergens het woord ‘sale’ ziet staan, vindt ze het moeilijk om niet even een kijkje te nemen. “Dan word ik getriggerd om te kijken of er voor een prikkie wat te halen valt. Het voelt goed als ik dan voor weinig geld iets moois heb gevonden.” Als ze eenmaal de smaak te pakken heeft, gaat ze er echt voor. Koopt ze kleding in series. Vorig jaar had ze haar pijlen gericht op lange jurken. “Dan koop ik daar zo elke maand een van,” vertelt ze.

Maar gaandeweg is haar liefde voor tweedehands kleding gegroeid. “Ik raak steeds wat verder weg van de fast fashion. Ik word blijer van kringloopkleding. Het zijn vaak unieke stukken die verder niemand heeft. En het is natuurlijk duurzamer.”Haar verzameling blijft groeien. Kleren weg doen vindt ze lastig. Soms gaat het toch naar vriendinnen of naar een kringloopwinkel.

By Sebastiaan Rodenhuis

Hoewel ze als consument haar best doet om niet te veel nieuwe kleding te kopen, ligt volgens Jantine een grote verantwoordelijkheid bij de modeketens. “De producent zal altijd denken aan marktwerking. Als zij reclame maken voor nieuwe kleding, dan zullen wij als consumenten meestal toch wel volgen.” Maar ook vind ze dat je als koper je steentje bij kan dragen. “Kijk wat vaker op sites voor tweedehands kleding of loop eens een kringloopwinkel in. Als wij meer duurzaam willen en gaan kopen, dan zal de industrie hun aanbod daarop aanpassen.”

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2022
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands