Geschiedenis

De geschiedenis van NonFiction Photo begint in Groningen. Daar geeft de stichting een podium aan kunst met een missie en wil dit zo organiseren dat iedereen er wat aan heeft. Tenminste, dat roepen we sinds 2018, toen wij onze huidige naam kozen om ruim baan te maken voor ambities op het gebied van tentoonstellingen en talent. Maar de geschiedenis begon al veel eerder…

Group Photo by Najlaa Mohd Said
Geschiedenis van de oprichting

De stichting is in 2003 opgericht door een aantal studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens een feestje stond een groepje studenten politicologie – of in die richting – in de keuken te discussiëren over het overbrengen van de sociaal-maatschappelijke verhalen uit de wereld. Actuele vraagstukken zijn vaak niet sexy en het belang ervan is bovendien lastig over te brengen aan een breed publiek. De wereldberoemde World Press Photo tentoonstelling kwam ter sprake: een tentoonstelling die zonder woorden veel indruk maakt en kennis doorgeeft. ‘One thing led to another, and the rest is history’.

Huidige stichting

Tijdens het 15-jarige bestaan van de stichting in 2018, is de stichting helemaal vernieuwd: statuten, bestuursmodel en activiteiten hebben een totale make-over gekregen en een jaar later krijgt de stichting ook de ANBI status. Deze ‘nieuwe’ stichting is geboren: NonFiction Photo. Onder directeur Andrea Hooymans richt de stichting zich op kunst, ondernemerschap, talent en educatie. Zo werd er een talent track gelanceerd voor jonge cultuurmakers en lokale tentoonstellingen worden jaarlijks geproduceerd.

Anno 2020 zijn de activiteiten van de stichting dusdanig uitgedijd, dat er sprake is van een heuse fotomanifestatie met alles erop en eraan. Zodoende is het NonFiction Photo Festival geboren: no-nonsense, nieuwsgierig, kritisch, actueel en idealistisch.

De World Press Photo Exhibition heeft over de jaren alleen al meer dan 100.000 bezoekers naar Groningen getrokken. Met een grote groep, zo’n 50 tot 70 vrijwilligers sterk, organiseert de stichting jaarlijks het NonFiction Photo Festival op zo’n manier dat iedereen er wat aan heeft. Naar aanleiding van het manifest realiseert NonFiction Photo anno 2020 een festival met tentoonstellingen en projecten op het gebied van educatie en talent.

Meer weten over ons team? Lees verder in over ons.

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2024

Tickets

Haal tickets voor al onze evenementen via de onderstaande link.

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands