World Press Photo Competition vernieuwd

De 2022 editie van de World Press Photo Wedstrijd kent een nieuw wedstrijdmodel. De World Press Photo Exhibition toont ons wat er allemaal gebeurt in de wereld. Door de jaren heen is het steeds duidelijker geworden dat de winnaars van de competitie niet zo divers zijn als de verhalen die ze vertellen. En dat is waarom de regels dit jaar verandert zijn om zo de verhalen beter te kunnen representeren.

door Pieng-Or Patcharasoravut

De World Press Photo Contest

De World Press Photo Contest is een platform dat verhalen vertelt van mensen over de hele wereld door het medium van fotografie. De winnaars van de World Press Photo Contest worden grotendeels beoordeeld op de relevantie van het thema dat hun aanraken, belangrijke inzichten en een diversiteit van interpretaties. De winnende thema’s zijn bijvoorbeeld die van de gevolgen van de klimaat- en mensenrechten crises. In de competitie worden zowel de vaardigheden van de fotograaf beoordeeld als hoezeer het visuele verhaal de actualiteit laat zien. 

Een nieuw regionaal model

Voor de editie van 2022 drong de stichting er sterk op aan om te zorgen dat verschillende geluiden gerepresenteerd worden om een meer gebalanceerde representatie te geven aan verhalen van rond de wereld. Daarom lanceerde de World Press Photo een nieuw regionaal model voor de competitie: de winnaars worden gecategoriseerd op waar hun verhalen vandaan komen. Deze worden verdeeld in zes regio’s; Africa, Asië, Europa, Noord en Centraal America, Zuid Amerika, Zuidoost Azië en Oceanië. Van alle winnaars in alle regionen worden vier globale winnaars gekozen in de categorieën Singles, Stories, lange termijn projecten en open format. 

Meer diversiteit

De World Press Photo Contest richt zich op ‘’het verbinden van de wereld met de verhalen die er toe doen’’. In lijn met deze missie van de World Press Photo worden de nieuwe winnende categorieën meer inclusief, persoonlijk, intiem en werkelijk representatief van aard voor de volkeren en hun verhalen. De competitie wil zich richten op de hele wereld, wat voor het eerst gedaan werd met een thematische aanpak, met categorieën zoals sport, natuur, hedendaagse thema’s en portretten. De vroegere modellen waren niet zo doeltreffend als de nieuwe. Joumana el Zein Khoury, de nieuwe  bestuursvoorzitter van de World Press Photo Foundation, veranderde dit model. Ze merkte op dat er nu 64.823 inzendingen van 4.066 fotografen uit 130 landen komen. De jury was blij om te zien dat er een groei van 2% in het aantal vrouwelijke fotografen en 6% in het aantal inzenders vanuit Zuidoost Azië en Oceanië te zien was. Daarnaast was het WPPh tevreden met de 20% groei aan inzendingen vanuit Afrika. Over het algemeen was de jury tevreden met het nieuwe model als een manier om diversiteit aan te moedigen.

 
Representatie blijft lastig

Desondanks blijkt het nieuwe model nog lang niet perfect. Nu is de focus vooral op mensen zelf of mensen in de natuur – met verhalen over wilde dieren en natuur die nog altijd te weinig gerepresenteerd worden. En sport wordt volledig buiten de deur gelaten. Over deze laatste verandering wil Rena Effendi, de 2022 Contest voorzitter van de globale jury, benadrukken wat het belang is en wat de uitdagingen daarbij zijn. Zulke uitdagingen zijn bijvoorbeeld; balans tussen de verschillende representaties van mensen uit de wijde wereld, gender inclusiviteit en het belang om thema’s te benadrukken waar de wereld al enige tijd mee worstelt. Deze uitdagingen geven de jury een belang om te zoeken naar verhalen en een meer genuanceerd beeld te tonen. En omdat de meest innemende verhalen worden verteld vanuit een persoonlijke hoek door diegenen die diep verbonden zijn met het onderwerp. N’goné Fall, voorzitter van de regionale jury van Afrika, zegt met dezelfde woorden dat we ‘’mensen vanuit de regio nodig hebben die leven in een zeer specifieke context om te benadrukken wat de verhalen zijn die er voor ons toe doen’’. Als een gevolg hiervan zijn het merendeel van de winnaars dit jaar gebaseerd in dezelfde landen als waar de foto’s zijn genomen.

De World Press Photo Exhibition 2022 wordt getoond op het NonFiction Photo Festival 2022 in Groningen.
 
By Nicolas Asfouri
Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nlHeadquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2022
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands