NonFiction Photo Festival 2021 Rewind

Deze editie van het NonFiction Photo Festival stond in het teken van de wereldwijd bekende World Press Photo Exhibition ‘de verhalen die verteld moeten worden’ uit het jaar 2020. Daarnaast koos de lokale Fair Fashion expo voor een oplossingsgerichte benadering van duurzame mode.

Het festival werd bezocht door ruim 3.400 mensen, niet alleen uit Nederland maar ook uit de hele wereld. “Prachtige foto’s, geweldige sfeer”, aldus één van de vele bezoekers. De World Press Photo Exhibition behandelde een verscheidenheid aan prominente thema’s uit het jaar 2020. Van de Covid-19-pandemie die het land overspoelt; tot de acties voor sociale rechtvaardigheid van over de hele wereld; en de politiek rond transgenders. Centraal staat de winnaar van de Photo Contest 2020 van de World Press Photo Foundation: ‘The First Embrace’ van Mads Nissen.

by Andrea Hooymans
Fair Fashion expositie

De lokale Fair Fashion-expo verbeeldde de milieubelastende en menselijke onwaardigheid van de mode-industrie. De foto’s gemaakt door Ismail Ferdous en Pieter van den Boogert brachten de problemen dichter op de voorgrond. Meer hoopvolle foto’s door Andrea Hooymans, Sebastiaan Rodenhuis en Dennis Lapré toonden de haalbare opties voor een duurzamere industrie.

NonFiction Photo exposities FAQ

De monumentale entree van de Synagoge Groningen kan de tentoonstellingsruimte van het festival in het begin intimiderend doen aanvoelen. Een gevoel dat wegvalt zodra je één van onze internationale baliemedewerkers benadert. “Ik hou van de cultuur van NonFiction Photo, omdat het een Engelstalige vriendschappelijk organisatie is, en het verwelkomt de diversiteit in de organisatie”, aldus één van onze vele vrijwilligers.

Naast de tentoonstellingen zijn drie grote evenementen georganiseerd als onderdeel van een groter programma van de Visual Academy. Dit programma brengt de indrukwekkende verhalen, door bijvoorbeeld media-experts van de Rijksuniversiteit Groningen en lokale professionele fotografen aan het woord te laten. Door praktijkvoorbeelden geven zij inzicht in mogelijke oplossing voor de uitdagingen van deze tijd. Eén van hen is Viva! Vintage, een vintage kledingwinkel van Joyce. Om haar passie voor duurzaamheid te laten zien, organiseerde zij met ons een modeshow tussen de winnende beelden van de World Press Photo Exhibition 2021. De klassieke muziek, die op de dag van de modeshow speelt, creëert stilletjes de sfeer van belangrijkheid en verfijning die maar al te goed lijkt te passen bij de indrukwekkende verhalen rond iemand die de ruimte binnenstapt.

De muziek verandert in een funky beat en de sfeer mee. De bezoekers zijn overrompeld en anticiperen op wat komen gaat. De show begint en model na model toont prachtige vintage kleding – een hint naar een kleurrijke kans voor de mode-industrie. Joyce: : “Ik word er niet rijk van, maar wel gelukkig”. 

Wil je bijdragen aan de volgende editie van het NonFiction Fotofestival en deel uitmaken van ons geweldige team? Bekijk dan onze vacaturepagina en kijk of er iets voor jou tussen zit.

by Andrea Hooymans
Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2023
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands