Terugblik op de Open Dag Biotoop 2023

Op zondag 21 mei vond de open dag van de Biotoop plaats. De culturele broedplaats in Haren opende haar deuren voor het publiek en toonde werkplaatsen van kunstenaars, optredens en meer. De Biotoop ontving 2400 enthousiaste bezoekers waarvan er 334 de NonFiction Photo Headquarters bezochten. De gasten hadden de mogelijkheid om een kleine pop-up tentoonstelling te bekijken en met hun ideeën bij te dragen aan de komende tentoonstelling.

Door: Paulina Ser

Pop-up tentoonstelling

Voor de open dag bereidde het NonFiction Photo-team een kleine pop-uptentoonstelling voor met foto’s uit de oudere tentoonstellingen die licht werpen op het onderwerp gendergelijkheid en vrouwelijkheid. Dit wordt het belangrijkste tentoonstellingsthema van de komende tentoonstelling (die plaatsvindt van november – december 2023 in Groningen). Deze tentoonstelling belicht de ervaringen van vrouwen met verschillende achtergronden, culturen en identiteiten.

Op één van de foto’s in de tentoonstelling is de Black Lives Matter-beweging in Groningen afgebeeld. Een protest tegen geweld waarmee individuen van Afrikaanse afkomst worden geconfronteerd, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. De gekozen foto’s benadrukten de intersectionele ervaringen van zwarte vrouwen, die te maken hebben met meerdere vormen van discriminatie. Dit fenomeent wordt niet adequaat opgepakt door reguliere feministische bewegingen, die de neiging hebben prioriteit te geven aan de ervaringen van blanke vrouwen uit de middenklasse (Rise Up, 2020).

By Siese Veenstra
‘Demonstratie Groningen tegen politiegeweld VS’, Siese Veenstra, Groningen, 2 juni 2020, ANP.
By Corné Sparidaens
‘Bea Smit, transgender, voorloper en inspirator’, Reyer Boxem, Emmer-Compascuum, 17 februari 2019.

Een andere foto werpt een sprankje hoop. Het verbeeldt de ervaring van Bea Smit (70 jaar) die zich haar hele leven een vrouw in een mannenlichaam voelde. Ze is succesvol overgestapt. Tijdens dit proces slaagde ze er eerst in om de goedkeuring van haar zoon te krijgen en, na een lange en moeizame strijd, werd ze zelfs als vrouw weer opgenomen in haar kerkgemeenschap (Rise Up, 2020).

Veel bezoekers konden zich vinden in het onderwerp gendergerelateerd geweld en mishandeling, wat hun enthousiasme aanwakkerde om bij te dragen aan de komende tentoonstelling. Veel van hen zijn bereid deel te nemen aan deze tentoonstelling. Dit getuigt van een collectieve vastberadenheid om deze heersende problemen aan te pakken en te pleiten voor een betekenisvolle verandering.

Werkplaats hout en metaal

Naast de tentoonstelling lokte de hout- en metaalwerkplaats ernaast vele nieuwsgierige bezoekers naar binnen. Hier zijn bijzondere kunst- en designstukken van onze bouwmeester Driever aka Dries Verbeke te zien. Alle tentoongestelde stukken zijn gemaakt van hergebruikte en afgedankte materialen, wat kenmerkend is voor de kunstvoorwerpen van Dries.

By Bastian Lasatira
Dries Verbeke in zijn atelier. Foto door Bastian Lasatira.
By Najlaa Mohd Said
Foto door Najlaa Mohd Said.
De Biotoop

De Biotoop, vroeger een biologisch centrum, is een uniek volkshuisvesting project waar verschillende disciplines en ambachten nauw samenwerken. Gelegen te midden van de gevarieerde flora en fauna, is de Biotoop een ideale broedplaats voor inspiratie en interdisciplinaire samenwerkingen.

 

De levendige hub en zijn gepassioneerde gemeenschap verwelkomden 2400 bezoekers, die het culturele landschap in volle gang konden ervaren. De kunstenaars toonden hun projecten en kunstwerken en de bezoekers namen deel aan workshops, optredens, concerten, dansvoorstellingen en rondleidingen. De inzet van de Biotoop om interdisciplinaire verbindingen te bevorderen en een stimulerende omgeving te bieden voor artistieke inspanningen was duidelijk in elke hoek van het gebouw.

Praktische informatie

Als je op de hoogte wilt blijven van soortgelijke evenementen en komende tentoonstellingen, volg ons dan zeker op Instagram, LinkedIn en Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
10 november – 3 december 2023
Synagoge – Folkingestraat 60

Tickets

Haal de tickets voor al onze evenementen via de onderstaande link.

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands