Partners en Sponsoren

Zonder onze partners en sponsoren waren we niet ver gekomen. Zij helpen ons om de juiste kennis, kwaliteit en materialen in huis te halen.

We zijn heel blij te weten dat er mensen zijn die achter onze idealen en projecten staan. Onze partners en sponsoren maken onze vrijwilligers en bezoekers blij bij de uitvoering hiervan.

Tentoonstellingsbezoek scholen Noord Nederland by Kinga Lechowska
Festival Partners
By Tessa Runau

Als partner organisatie van stichting World Press Photo uit Amsterdam, presenteert NonFiction Photo de World Press Photo tentoonstelling in Groningen. Amsterdam stuurt de panelen naar het Noorden, waar NonFiction Photo de rest regelt, van locatie tot programma.

De Zilveren Camera Fotowedstrijd beloont fotojournalisten in Nederland voor hun werk dat de staat en de wereld daarbuiten vastlegt. Ze worden gezien als de oudste en meest prestigieuze nationale prijs die Nederlandse fotografen toekent. We hebben hun winnaars tentoongesteld in verschillende NonFiction Photo-exposities.

Canon heeft in de loop der jaren veel bijval gekregen voor hun ultramoderne camera’s. We werkten samen met hun Academy Programs om een lezing van Di Sturco te geven. Canon heeft voor ons betaald om de Digital Storytelling-wedstrijd op te nemen naast onze World Press Exhibition tijdens. Printshop in de hanze Photo-exposities.

By Sven Sleur

De stad Groningen en de stad San Carlos in Nicaragua zijn verbonden via de vzw City Link. Door kennisdeling en sponsoring over de grenzen heen te ondersteunen, hopen ze samen te werken om elkaar te ondersteunen bij het bereiken van nieuwe hoogten. In 2018 steunden ze onze World Press Photo expositie.

Het netwerk van Amnesty International in Groningen pleit voor participatie van de lokale bevolking bij het bevorderen van vrede en recht. Door samen te werken hebben we studenten kunnen bereiken met beelden die de onrechtvaardigheden weergeven die nog moeten worden opgelost.

Usva is een studentencentrum voor kunst en cultuur. Ze bieden creatieve lessen, workshops en evenementen. We werkten samen met Usva tijdens onze World Press Photo Exhibition in 2019. Zij waren actieve deelnemers tijdens onze International Student Night 2019.

Studievereniging Meander presenteerde hun studentenvereniging tijdens onze International Student Night 2019. Ze richten zich op kunst- en architectuurgeschiedenis en vullen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen aan.

We werkten samen met ESN tijdens onze World Press Photo Exhibition in 2019. Zij waren actieve deelnemers tijdens International Student Night.

Tentoonstelling Partners

Stichting Vluchteling Groningen biedt hulp en sociale ondersteuning te bieden. In 2020 exposeerden we foto’s gemaakt door zes studenten voor hun Wake Up Your Mind project, waarbij ze de levens van zeven migranten volgden.

ANP

Als grootste persbureau van Nederland heeft het ANP veel mooie voorbeelden van fotojournalistiek. Door bij te dragen aan NonFiction Photo kunnen we hun foto’s tentoonstellen en lokale gebeurtenissen onder de aandacht brengen. We hebben hun werken gebruikt tijdens onze Rise Up tentoonstelling in 2020.

In 2020 werkten we samen met Extinction Rebellion tijdens onze Rise Up tentoonstelling. Deze organisatie staat bekend om hun activisme dat politieke systemen ertoe aanzet actie te ondernemen tegen klimaatverandering. We boden hen een platform om aanwezigen te informeren over hun werk en te spreken over hun aanstaande protesten.

De Pricca Practice heeft als doel fotografie in te zetten voor het verbeteren van kunstonderwijs en onderzoek. We hebben samengewerkt tijdens onze Unfixing Histories tentoonstelling in 2017 om werken van Andrea Stultiens te tonen.

Het jaarlijkse inspiratiefestival in Groningen wil gezamenlijk dromen over de toekomst van de stad stimuleren. In 2016 waren we een evenementenlocatie met de winnende foto’s van de fotomarathon Nature in the City voor het expositiefestival Let’s Gro’s Go Green. Het jaar daarop hebben we ook meegewerkt aan het organiseren van een workshop Toekomst van Groningen.

The Green Office is een actief onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen die duurzame projecten uitvoert en stimuleert. Voor onze tentoonstelling Solutions: Energy leverden ze een plattegrond van het stadscentrum met groene winkels in de stad.

Roos de Boer wilde de aandacht vestigen op de verbale intimidatie waarmee vrouwen in de stad vaak worden geconfronteerd. Door de dingen die ze hoort met helder krijt op de trottoirs te schrijven en foto’s te plaatsen op @catcallsofgrunn, roept ze voorbijgangers op om te heroverwegen wat we als normaal accepteren. We presenteerden haar project en nodigden haar uit als gastspreker tijdens onze Rise Up tentoonstelling in 2020.

Black Ladies of Groningen (BLOG) is opgericht om een inclusieve community voor zwarte vrouwen te creëren. We hebben de handen ineengeslagen om in mei 2021 een symposium te houden over het onderwerp “Vrijheid, fotografie en de Black Lives Matter-beweging”. Afgelopen november waren BLOG-bestuursleden Vivien en Marianne gastsprekers op ons “A Night at the Exhibition”-evenement om de relatie tussen fotografie en protest te bespreken.

De wereldwijde Black Lives Matter-beweging heeft landen gedwongen zich te verzoenen met gerichte discriminatie en misbruik door politie en andere overheidsinstanties tegen zwarte minderheden. Voor onze Rise Up tentoonstelling in 2020 hebben we samengewerkt om een platform te bieden voor hun gastspreker en foto’s.

by Andrea Hooymans

Tuin in De Stad is een buurttuincentrum in Groningen. We boden een platform voor een vertegenwoordiger om te spreken tijdens onze Rise Up Exhibition 2020. Ze maakten deel uit van ons project om lokale burgerinitiatieven onder de aandacht te brengen.

By Marion-Verwey

De Verhalen van Groningen verzamelt en ordent de verhalen uit de Groningse cultuurgeschiedenis. Ze verbinden afzonderlijke verhaaldraden met elkaar om een uitgebreide verzameling thematische geschiedenissen samen te weven. In 2019 steunden zij ons tijdens onze Gronings Gas beurs om ons te helpen het verhaal van de gaswinning in het gebied te vertellen.

By Andrea Hooymans

Dagblad van het Noorden is de grootste Nederlandse krant in de noordelijke provincies van Nederland. Tijdens onze Gronings Gas Tentoonstelling hebben we substantieel samengewerkt om de fotoserie “Ik Wacht” en het project “Het Verdwenen Groningen” te presenteren, een fotoserie van Jan Zeeman, bestaande uit 101 portretten van Groningers.

by Andrea Hooymans

Just a Cup of Coffee was een programma gestart door Ritzo ten Cate en liep van 2013 tot 2015. Het organiseerde stadswandelingen onder leiding van daklozen en acteurs die daklozen speelden. De missie was om mensen de ogen te openen voor het leven van daklozen in de stad Groningen. Tijdens onze Rise Up expositie 2020 sprak Ritzo over zijn project.

DuPho ondersteunt en fotografen op juridisch, zakelijk en creatief gebied. Dit jaar hebben zij met ons samengewerkt om ons van professioneel advies te voorzien.

Fotostad033 organiseert fototentoonstellingen in Amersfoort. In het verleden hebben ze ons bij onze eigen tentoonstellingen geholpen door advies te geven.

FotoDOK is een organisatie die in samenwerking met verschillende partners evenementen en beurzen ondersteunt. Ze richten zich op het ondersteunen van documentaire fotografie met achtergrondonderzoek. Ze hebben ons bijgestaan door middel van advies.

Het Forum Groningen is het grootste culturele centrum van de stad. In 2018 hebben we met hen samengewerkt voor een vertoning van de documentaire Women of Venezuellan Chaos die de impact van de noodsituatie op gewone mensen in Venezuela in beeld brengt.

 

 

Educatie Partners

De Nederlandse tak van Canon heeft met NonFiction Photo samengewerkt om nieuwe fotografen te inspireren om door hun eigen lens te kijken. We werkten mee aan hun Young People Program voor onze tentoonstelling Gronings Gas.

De Hanzehogeschool begeleidt haar studenten door ze praktijkervaring op te laten doen. Dr. Boersma, lector aan de universiteit, gaf ons haar onderzoek voor onze tentoonstelling Green is the New Black in 2018. De Hanze hielp ons ook het jaar erop tijdens onze tentoonstelling in 2019 over creatieve oplossingen voor energieverbruik, Solutions: Energy.

In 2017 deden studenten van de Minerva academie voor onze tentoonstelling Unfixing Histories historisch beeldonderzoek naar de winnende foto’s van World Press Photo door de jaren heen. Ze spraken over onze perceptie van geschiedenis door middel van visuele cultuur, censuur en gepubliceerde/niet gepubliceerde persfotografie

De Rijksuniversiteit Groningen vormt het hart van onze geliefde studentenstad. Sinds 2018 fungeren onderzoekers en professoren van de universiteit als reisleiders en geven ze ons creatief inzicht in de verhalen achter onze tentoonstellingen.

Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum is onderdeel van de Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta. Al hun leerlingen lopen tijdens hun schoolperiode één of meerdere maatschappelijke stages. Ze namen in 2019 deel aan Canon’s Young People Program. De resulterende foto’s over het onderwerp gaswinning in de regio waren te zien op onze Gronings Gas Expositie.

Sabina Theijs

MijnFotocoach is een dienst die amateur- of vastzittende fotografen voorziet van persoonlijke coaches. Toen we in 2019 samenwerkten met Canon’s Young People’s Program voor onze Solutions: Energy Expositie, hielpen we de deelnemers in contact te brengen met coaches van MijnFotocoach. Zo ook Sabina Theijs, de oprichtster van de dienst.

Productie Partners

Fotofabriek is een drukkerij gevestigd in Groningen. Ze hebben ons gesteund door te helpen met het leveren van gedrukt tentoonstellings- en promotiemateriaal. Papier is een ander soort verhaal en elke foto verandert met het oppervlak waarop het wordt afgedrukt. Bij de Fotofabriek kennen ze dit als hun broekzak!

Synagoge Groningen, een operationele Joodse synagoge, gebruikt soms zijn ruimte om concerten en exhibities tentoon te stellen. Sinds 2016 werken we religieus samen met hun om onze fotografie naar de stad te brengen.

In 2015 organiseerden we onze eerste World Press Photo Exhibition in Der Aa-Kerk. De gotische kerk biedt onderdak aan concerten, theater, tentoonstellingen, feesten, conferenties en bijeenkomsten nu het niet meer in gebruik is voor de eredienst.

Emil Borgesius by Dennis Lapre

Borgesius Consulting helpt bedrijven en organisaties bij het analyseren en verbeteren van hun werkwijze. In 2019 hebben we overleg gevoerd om onze praktijk vooruit te helpen.

Kunst en Cultuur Fondsen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Door financiële steun, opdrachten, prijzen en subsidies stimuleren zij bijzondere initiatieven en talent. Zij financierden een deel van het NonFiction Photo Festival 2020.

Als subsidie namens de gemeente Groningen geeft de Kunstraad ons financiële steun voor ons educatieprogramma en tentoonstellingen. Henk Staghouwer, gedeputeerde Cultuur Provincie Groningen: “NonFiction Photo levert een bijdrage aan het publieke debat en zorgt ervoor dat mensen niet meer weg kunnen kijken.”

Sponsoren
Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2024

Tickets

Haal tickets voor al onze evenementen via de onderstaande link.

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands