World Press Story of the Year 2022

“Saving Forests with Fire” van Matthew Abbott is dit jaar uitgroepen tot World Press Story of the Year in de World Press Photo Contest 2022. Dit werd op 9 april online bekendgemaakt. De inzending van Abbott is uit de zes regionale winnaars verkozen tot het beste beeldverhaal. Naast de bekendmaking van de World Press Story of the Year zijn ook de andere winnaars van de wedstrijd bekendgemaakt.

Door: Thijs Borcheld

World Press Photo Exhibition 2022 Groningen
"Saving Forests with Fire" Matthew Abbott voor National Geographic/Panos Pictures

In 2021 verwoestten branden verschillende delen van de planeet, van Griekenland tot Siberië. Saving Forests with Fire van Matthew Abbott brengt in beeld hoe de Australische Nawarddeken hun leefomgeving beschermen tegen bosbranden door strategisch gebruik te maken van vuur. Nawarddeken zijn de traditionele bewoners van het gebied West Arnhem Land in het noorden van Australië.

World Press Story of the Year Award

De bekende categorieën zijn dit jaar vervangen door zes regio’s met vier globale winnaars. Naast één enkel beeld wordt ook een serie bekroond met de World Press Story of the Year Award. 

Abbott zei over zijn fotoserie: “Dit verhaal gaat lang terug. In 2008 woonde en werkte ik in Arnhem Land en werd ik uitgenodigd voor een bushwalk met de Nawarddeken. Daar ontmoette ik ze voor het eerst en leerde ik hoe ze hun land onderhielden. Meer dan tien jaar later keerde ik terug, dit keer met National Geographic, om te werken aan een verhaal over hoe de Nawarddeken hun land strategisch in brand steken om verwoestende bosbranden te voorkomen. Ook keek ik naar hoe dit proces helpt om het milieu te redden.” 

Jurylid van de World Press Photo Contest Rena Effendi zei over dit verhaal: “Het zat zo goed in elkaar dat je de beelden niet eens los van elkaar kan zien. Je bekijkt het als één naadloos geheel.” 

Abbotts beeldverhaal is eind 2022 te bewonderen tijdens het NonFiction Photo Festival als onderdeel van de World Press Photo Exhibition in Groningen.

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2022
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands