Gronings Gas Expositie

An exhibition about past, present and future of the natural gas extraction in Groningen. Gas extraction is a current and pressing matter. The Netherlands has benefitted much from hte gas in the ground underneath Groningen, but after the start of the earthquakes in the region in 1990, the project turned out to have a heavy price tag.

The exhibition is free to visit at the Oude Pastorie in Loppersum, Hogestraat 2. The location is open from Thursday - Saturday from 12.00 - 17.00. More information via EPIQ.

Exhibition

Gaswinning in Groningen

Gronings Gas 2.0 toont een tijdlijn, die begon met de ontdekking van aardgas in Groningen in 1954. Het belicht de historische en sociale gebeurtenissen die een rol spelen in geschiedenis van de gaswinning in Groningen en de aardbevingen die het als gevolg had. De foto’s tonen protestbewegingen, belangrijke politieke gebeurtenissen en portretten van Groningers die vaak nog steeds kampen met emotie en bureaucratie.
 
De aardbevingen beschadigden veel huizen en bedrijven en maakten veel gebouwen onveilig. Loppersum is een van de dorpen die centraal staan in deze verhalen. Lokale fotografen belichten de problemen waarmee hun eigen worstelende gemeenschappen worden geconfronteerd en kijken naar toekomstige oplossingen.

EPIQ

De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van de lancering van EPIQ. EPIQ moet een educatief-museaal centrum worden in Loppersum, waar informatie over gaswinning, energie en aardbevingen wordt gegeven.

Centraal daarin staan de verhalen van de Groningers. EPIQ is een burgerinitiatief dat in 2021 door Nationaal Programma Groningen ’ is gehonoreerd als Toukomstproject.

Deze expositie was eerder te zien in 2019 en is geactualiseerd op verzoek van EPIQ.

Production Team

Andrea Hooymans

Curator and photographer

Dries Verbeke

Artist

Teodora Hofnar

Artist

Production

Rafah Jabbrah | production

Asterios Touvlatzis | production

With thanks to

EPIQ | Joke Scholten Koopmans | Project coordinator

EPIQ | Roelien de Jong | Graphic Design

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
November - December 2023
Synagoge – Folkingestraat 60

Tickets

Get the tickets for all of our events through the link below.

Newsletter

Read this letter in English or Dutch, but only when there is news.

Social Media

Follow us on our festival preparations.

en_GBEnglish (UK)