Gronings Gas Expositie

Een expositie over verleden, heden en toekomst van gaswinning in Groningen. Gaswinning is een actueel en prangend onderwerp. Nederland heeft veel voordeel gehaald uit het gas in de grond onder Groningen, maar na de start van de aardbevingen in 1990 bleek er een prijskaartje aan het project te hangen.

De expositie is gratis toegankelijk in de Oude Pastorie in Loppersum, Hogestrat 2. De locatie is van donderdag t/m zaterdag open voor publeik tussen 12.00 – 17.00. Meer informatie via EPIQ.

By Anjo de Haan

Expositie

Gaswinning in Groningen

Gronings Gas 2.0 toont een tijdlijn, die begon met de ontdekking van aardgas in Groningen in 1954. Het belicht de historische en sociale gebeurtenissen die een rol spelen in geschiedenis van de gaswinning in Groningen en de aardbevingen die het als gevolg had. De foto’s tonen protestbewegingen, belangrijke politieke gebeurtenissen en portretten van Groningers die vaak nog steeds kampen met emotie en bureaucratie.
 
De aardbevingen beschadigden veel huizen en bedrijven en maakten veel gebouwen onveilig. Loppersum is een van de dorpen die centraal staan in deze verhalen. Lokale fotografen belichten de problemen waarmee hun eigen worstelende gemeenschappen worden geconfronteerd en kijken naar toekomstige oplossingen.

EPIQ

De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van de lancering van EPIQ. EPIQ moet een educatief-museaal centrum worden in Loppersum, waar informatie over gaswinning, energie en aardbevingen wordt gegeven.

Centraal daarin staan de verhalen van de Groningers. EPIQ is een burgerinitiatief dat in 2021 door Nationaal Programma Groningen ’ is gehonoreerd als Toukomstproject.

Deze expositie was eerder te zien in 2019 en is geactualiseerd op verzoek van EPIQ.

Productieteam

By Julia Dumchenko
Andrea Hooymans

Curator en fotograaf

by Andrea Hooymans
Dries Verbeke

Kunstenaar

By Julia Dumchenko
Teodora Hofnar

Kunstenaar

Productie

Rafah Jabbrah | productie

Asterios Touvlatzis | productie

Met dank aan

EPIQ | Joke Scholten Koopmans | Projectcoördinator

EPIQ | Roelien de Jong | Grafisch ontwerp

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2024

Tickets

Haal de tickets voor al onze evenementen via de onderstaande link.

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands