Welkom in de Biotoop

De kunst van een kunstbedrijf.

By Bastian Lasatira
Welkom in de Biotoop

De Biotoop: een dromerige plek. In een verlaten scholencomplex, half ingehaald door de natuur, hebben bedrijven en particulieren hun intrek genomen. Zo’n 250 onafhankelijke en creatieve mensen werken of wonen hier dagelijks. De ooit lege hallen zijn nieuw leven ingeblazen met kunstwerken, loungeruimtes en professionele kantoren met een voelbare doe-het-zelf-energie.

 

Wekelijkse maaltijden brengen de hele gemeenschap samen (hoewel deze met COVID zijn gepauzeerd). Er zijn dagverblijven voor kinderen en repetitieruimtes voor bands. Tussen de vleugels van het gebouw hebben buurtbewoners tuinen aangelegd, picknickplaatsen, yoga- en meditatieruimtes. Wandelpaden kronkelen door de aangrenzende bossen (de Biotoop ligt direct naast Haren Hortus Botanicus). Overal in de Biotoop brengen grote ramen de omringende natuur nog dichterbij. Vandaag waaien er donkere wolken over, die overgaan in een onweersbui met stromende regen. Maar de oprechte vriendelijkheid van de gemeenschap houdt het binnen warm en comfortabel. Dit is echt een culturele biotoop: een broedplaats voor creatie in de vorm van een miniatuurmaatschappij. 

 

Op de derde verdieping van een van de vele gebouwen vinden we Andrea Hooymans in haar kantoor bij NonFiction Photo. Geïnspireerd door het gebrek aan gemakkelijke carrièrepaden voor kunstenaars, richtte Andrea dit op creatieve fotografie gebaseerde bedrijf op om kunst met een sociale missie financieel laagdrempelig te maken en een platform te bieden aan belangrijke sociale missies. Vandaag zal Andrea haar ervaring in de Biotoop bespreken, evenals haar beslissing om haar kantoor hier te vestigen. 

 

Het NonFiction kantoor zelf is zo gezellig als een productiestudio maar kan zijn. Helder licht stroomt door de kamer door een rij oversized ramen, waar zachte stoelen en leesmateriaal klaar staan voor gebruik. Handgemaakte gemeenschappelijke tafels worden verlicht door tl verlichting lampen. Computerapparatuur en kunstboeken staan langs de muren. De kamer ernaast is de productiestudio, waar wordt gelast, getimmerd en tentoonstellingen worden gebouwd. Andrea zit bij een van de gemeenschappelijke tafels naast een fauteuil met een schapenvachtje. 

 
Spotlight op NonFiction Photo

Het bouwen van zo’n dynamische ruimte was geen gemakkelijke opgave. NonFiction had niet veel goede opties vóór de Biotoop, en stuitte op kleine traditionele kantoren of startup-ruimtes die de unieke dubbele eisen van computer- en productie fab-ruimte niet aankonden. “We waren eigenlijk een keukenbureau,” zegt Andrea. Het op exposities gebaseerde schema betekende ook een sterke afwisseling tussen periodes met grote groepen en periodes met kleine kernleden alleen. Bovendien balanceerde NFP in verschillende richtingen – het was zowel een bedrijf, een groep voor sociaal welzijn, als een artistiek collectief.  Gelukkig kreeg Andrea van een in Biotoop woonachtige kunstenaar te horen dat een fotograaf zijn ruimte wilde delen met gelijkgestemde groepen. NonFiction greep deze kans onmiddellijk aan. Al snel werd duidelijk dat de Biotoop niet alleen een perfect geschikte fysieke ruimte was, maar ook een perfect geschikte ideologische ruimte. “Ik denk dat dit een match made in heaven was,” zegt Andrea. “Maar we houden ook van de ideologie ervan. Het is een ruimte met een verhaal.” De hele juridische constructie van de Biotoop, als een formele herbestemming van lege, verspilde woonruimte, “is een heel sociaal initiatief, en dat kunnen we alleen maar toejuichen… We hebben veel geluk gehad. We konden eindelijk echt onszelf zijn.” Voor meer informatie over de groep die het Biotoop-complex veranderde in de woongemeenschap die het nu is, kijk op CareX via deze link. 

 

Andrea wijst erop dat de achtergrondpapier achter de tentoonstellingsstands gulle giften waren van een buurvrouw. Als een ruimte “is de Biotoop echt geschikt voor creatieve samenwerking, mensen zijn klaar voor deze waardevolle interacties die je niet zou vinden op andere plaatsen.” Dit is duidelijk te zien als je door de gangen loopt, waar spontane samenwerking (of het nu gaat om stukwerk, constructie, of behulpzaam schoonmaken) een regelmatig terugkerend kenmerk is. Maar ondanks de bohemienachtige energie zijn de bedrijven hier heel serieus. De huur moet betaald worden en de lonen worden uitbetaald, waardoor de algemene toon opmerkelijk ‘normaal’ blijft voor zo’n unieke ruimte. “We houden van het ondernemerschap, en we houden ook van de ondernemende kant van het creatieve veld, omdat ik denk dat veel creatieven die ondernemer moeten zijn, niet van die kant houden… Veel creatieven hier hebben die ondernemersgeest. Het was makkelijk om in de gemeenschap te passen, iedereen is gewoon ondernemend, en wij zijn dat ook. Iedereen is geïnteresseerd in elkaar, dus ze bezoeken elkaar en ontmoeten elkaar. Iedereen probeert elkaar te helpen.” 

 

 

Aanvankelijk deelde NFP haar huidige locatie met verscheidene anderen, maar na verloop van tijd verlieten zij de locatie. Al snel was NFP de enige huurder van de ruimte waarvoor een groepscontract was afgesloten. Met de nieuw gevonden vaste locatie is het kantoor opgebloeid. Genietend van de weidse ruimte, rent kantoorhond ‘Saartje Popcorn’ door de kamer en leidt ons even af. Aan de overkant van de ruimte houdt een hoog hekwerk miniatuur lay-outs van tentoonstellingsontwerpen vast. Daarnaast zijn 3D renders geprint van de tentoonstellingsontwerpen vanuit isometrische aanzichten. Aantekeningen voor nieuwe rekruten, vrijwilligers en oude teamgenoten staan door elkaar op de posterborden. 

 

Als onderdeel van haar sociale focus probeert NFP actief nieuwe mensen te integreren, zodat ze de kunstindustrie in het echt kunnen zien.  “Veel mensen die stage lopen of nieuw zijn in het vak, zijn echt op zoek naar een gevoel van hoe het vak er echt uitziet. Dus niet alleen de theorie maar ook de praktijk, en niet alleen hun eigen praktijk maar een idee krijgen van wat iedereen doet, en dat is iets wat je daar echt van kunt krijgen. Gewoon doen, en er gewoon zijn en veel mensen zien en ze om je heen hebben is de manier om het te krijgen, want je weet nooit met wie je uiteindelijk omgaat. En ze vertellen een verhaal over een project waar ze mee bezig zijn en dat geeft je inzicht, en een heel nieuw perspectief op andere bedrijven.” Dit geldt voor NFP, waar het team een regenboog aan achtergronden en ervaringen heeft

 

By Andrea Hooymans
De Biotoop Social Experience

De sociale oriëntatie van de Biotoop, hoewel nergens uitgesproken, moedigt samenwerking zeker aan. Dit leidt op natuurlijke wijze tot kruisbestuiving tussen ideeën en industrieën: “Als je alleen een groep kunstenaars in één ruimte zou hebben, en die heb je ook, dan is het een andere dynamiek, omdat ze in één vijver vissen, maar hier in de Biotoop is er zoveel diversiteit dat ze in heel veel verschillende vijvers vissen, en ze helpen elkaar ook aan banen.” Zo zit het NFP-kantoor naast een fotograaf, verschillende ontwerpers en een architectenbureau. “Dus als je bijvoorbeeld als kunstenaar met video werkt, kun je ook ingehuurd worden door een marketeer die video nodig heeft, of iets met architectuur, of door een andere kunstenaar die iets met video wil doen maar daar de expertise niet voor heeft. Maar je moet wel dat initiatief nemen… je moet daar echt actief deel van uitmaken, en je onderdompelen in die biotoopcultuur.” 

 

“We zijn van plan om een ludieke meetup te organiseren met een borrel waar je jezelf en je bedrijf kan voorstellen, ons kan vragen om een brainstorm of opmerkingen en invalshoeken.” Hopelijk komt binnenkort, zegt Andrea, de Biotoop-communaliteit weer bovendrijven. Maar alleen als het veilig is. De donderwolken trekken voorbij en het zonlicht begint langzaam door de grijze lucht te breken. De natuurlijke ruimtes gloeien van de regen. Weldra zal het avond zijn, en de gele lichten van het Biotoop-interieur zullen het buiten als een mysterieus bos in scène zetten. 

 

Op dit moment is NonFiction Photo op zoek naar een grafisch ontwerper om het team te versterken. Het nieuwe teamlid zal meehelpen posters, tickets, flyers, enz. te ontwerpen, en de esthetiek van NonFiction mee te ontwikkelen. 

 

Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar _______@nonfictionphoto.nl via _________.

By Bastian Lasatira
Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2022
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands