Open Format winnaar 2022

Dit jaar heeft de World Press Photo Contest een nieuwe nieuw wedstrijdmodel aangenomen. Het model is op basis van regio’s ingedeeld en kent niet twee, maar vier mondiale winnaars. Één van de nieuwe categorieën is open format. Deze categorie is voor projecten die gebruikmaken van verschillende of gecombineerde media, met fotografie als hoofdlijn. Isadora Romero pakt de eerste ‘World Press Open Format of the Year’ met haar project ‘Blood is a Seed’.

Door: Thijs Borcheld

‘Blood is a Seed’

In de loop van de 20e eeuw is er zo’n 75% aan agriculturele plantensoorten verloren gegaan. Aan de hand van persoonlijke verhalen adresseert Romero het fenomeen van het verdwijnen van zaden. Door geforceerde migratie, racisme en kolonisatie gaat inheemse kennis verloren. Hierdoor sterft de traditionele agricultuur af, wat leidt tot minder biodiversiteit.  Romero brengt dit probleem in beeld aan de hand van haar vader, die in 1981 emigreerde uit Colombia om te ontsnappen aan het geweld wat daar toen heerste.

Commentaar van de jury

“Dit is een zeer sterk project dat een wereldwijd probleem benadert vanuit een persoonlijke invalshoek, door na te denken over persoonlijk verlies. Door haar eigen wortels en voorouders te onderzoeken, gaat de fotograaf in op het gewelddadige en strategische wissen van culturele kennis, die diepgewortelde gevolgen blijft hebben voor nieuwe generaties, de bredere samenleving en de aarde. De combinatie van methoden en zintuiglijke lagen, geluid en samenwerkende tekeningen bouwt voort op een duidelijke taal die zowel persoonlijk als politiek is. De video heeft een goed tempo en is een goed voorbeeld van hoe de categorie Open Format een ruimte is waar fotografen op een coherente en fantasierijke manier gebruik kunnen maken van verschillende media om een verhaal voort te brengen dat van wereldwijde relevantie is.”

‘Blood is a Seed’ is van 11 november tot 4 december te bewonderen tijdens het NonFiction Photo Festival in Groningen. Het project maakt deel uit van de World Press Photo Exhibition. Bezoek onze festivalpagina voor meer informatie over het festival.

 
Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nlHeadquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2022
Synagoge – Folkingestraat 60

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands