Exposities archief

By Rafah Jabbrah

Hortus Haren - Pop Up

Hortus Botanicus Haren, Groningen | 10 Juni | 2023

Deze pop-up tentoonstelling van NonFiction Photo vestigt de aandacht op de ethische uitdagingen van door de mens veroorzaakte milieukwesties. Geïnspireerd door de diverse flora van de botanische tuin, verkent de tentoonstelling de impact van overheidsbeleid en de gevolgen daarvan voor zowel de planeet als de samenleving.

Met kunstwerken van bekende Nederlandse kunstenaars, waaronder Andrea Hooymans, Arjan Verschoor, Monika Balu en Pieter van den Boogert, vertelt de tentoonstelling een verhaal over duurzaamheid, onethische consumptie en het streven naar een milieubewuste samenleving. Tegen de levendige achtergrond van Hortus Haren worden bezoekers uitgenodigd om hun relatie met kleding te heroverwegen en de werkelijke kosten van het verbruik van hulpbronnen te bezien.

De Hortus Pop Up Expositie is onderdeel van het Hortus Open Dag Event georganiseerd door Hortus Botanicus Haren.

Future Food

Synagoge Groningen | 14 november – 4 december | 2022

Deze tentoonstelling onderzoekt de huidige status van de de voedselproblematiek in Nederland en daarbuiten. Kunstenaars, makers en fotografen uit het Noorden maken een voorstelling van hoe wij actuele voedselproblemen oplossen.

Door middel van de expositie, gaan de makers op onderzoek uit om oplossingen te vinden in traditie en innovatie. Zo wordt er onder andere gekeken naar nieuwe technieken zoals aquaponics en verticale landbouw en hervonden oude technieken en gebruiken als voedselbossen en buitenbeentjes. Deze thema’s worden in holistisch perspectief gezet door te kijken naar een breder ecosysteem, biodiversiteit, insecten en klimaatverandering.

Exposanten zijn: Kadir van Lohuizen, Arjan Verschoor, Caroline Penris, Marthe van de Grift, Monika Balu, Andrea Hooymans, Dries Verbeke, Marc Paulusma en Sander van der Bij.

Meer dan 5.200 bezoekers bezochten de tentoonstelling, die is aangevuld met een Academy programma en educatieprojecten. Inhoudelijk is samengewerkt met onderzoekers van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen en Academie Minerva.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van steun van Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, FB Oranjewoud, Doppio en Albert Heijn.

Deze tentoonstelling was te zien als onderdeel van het NonFiction Photo Festival 2022.

Exhibitions archive NonFiction Photo
Exhibitions archive NonFiction Photo by Aileen Bus

World Press Photo Exhibition 2022

Synagoge Groningen | 11 november – 4 december | 2022

De World Press Photo Exhibition 2022 toont de beste persfoto’s van het afgelopen jaar vanuit de gehele wereld. Een belangrijk thema dit jaar is hoe het menselijk streven naar vooruitgang destructieve gevolgen heeft op onze planeet.

Dit jaar vond de World Press Photo Contest plaats in een andere vorm dan voorgaande jaren. In plaats van winnaars per regio zijn er nu vier winnaars in verschillende formats gekozen. In dit format, komen de winnaars uit 23 landen. De bekroonde werken tonen verschillende perspectieven vanuit alle hoeken van de wereld en presenteren moedige verhalen, inzichten van onschatbare waarde en diverse interpretaties.

Meer dan 5.200 bezoekers bezochten de tentoonstelling, die is aangevuld met een Academy programma en educatieprojecten. Inhoudelijk is samengewerkt met onderzoekers van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen en Academie Minerva.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van steun van Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, FB Oranjewoud, Doppio en Albert Heijn.

Deze tentoonstelling was te zien als onderdeel van het NonFiction Photo Festival 2022.

Fair Fashion

Biotoop Haren | 22 mei | 2022

Synagoge Groningen | 19 november – 5 december | 2021

Iedereen heeft kleding nodig. De kledingindustrie is één van de grootste industrieën ter wereld. Mode kan tegenwoordig echter niet los worden gezien van milieu en mensenrechten. Deze tentoonstelling verkent de wereld van fast fashion en de oplossingen die geboden worden middels fair fashion.

Aan de kant van fast fashion is de productieketen van de mode-industrie in kaart gebracht aan de hand van beelden van Ismael Ferdous en Pieter van den Boogert. Uit deze productieketen komt een belangrijke conclusie naar voren: alleen als producenten, merken en consumenten samenwerken, dan kan de keten hervormd worden tot een cyclisch en dus duurzaam model. In Nederland zijn we op dit gebied al aan de weg an het timmeren. Daarvoor hebben fotografen Sebastiaan RodenhuisDennis Lapré en Andrea Hooymans de verhalen van Groningse consumenten en producenten in beeld gebracht.

Zo’n 3.500 bezoekers bezochten de tentoonstelling. Deze tentoonstelling was te zien als onderdeel van het NonFiction Photo Festival 2021.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Kunstraad GroningenZabawas, de FotofabriekMaleo Fashion, Groningen Fair Fashion, Verknipt Stoffen, Viva Vintage, en Tjeerd Veenhoven.

By Dennis Lapré
NonFiction Photo exposities FAQ

World Press Photo Exhibition 2021

Synagoge Groningen | 19 november – 5 december | 2021

De gerenommeerde World Press Photo Exhibition 2021 verbindt de wereld met de meest betekenisvolle verhalen van het jaar. Fotografen van over de hele wereld sturen elk jaar hun beste werk om te proberen de World Press Photo of the Year te winnen. Samen vormen zo’n 150 afbeeldingen de World Press Photo Exhibition, die enkele van de belangrijkste momenten van het jaar opnieuw vertellen en nieuw leven inblazen. Voor deze 64e editie stuurden meer dan 4.000 fotografen uit 130 landen bijna 75.000 afbeeldingen in. Uit deze immense pool hebben de juryleden 45 gelukkige genomineerden uit 28 verschillende landen geselecteerd. De wedstrijdcategorieën zijn gevarieerd: Hedendaagse onderwerpen, Algemeen nieuws, Milieu, Langetermijnprojecten, Natuur, Spotnieuws, Sport en Portretten.

Zo’n 3.500 bezoekers bezochten de tentoonstelling, die is aangevuld met een Academy programma en educatieprojecten. Inhoudelijk is samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit GroningenAcademie Minerva, Amnesty International Stad en Catcalls of Grunn.

 

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Kunstraad Groningen, Synagoge GroningenDoppio en Albert Heijn.

Deze tentoonstelling was te zien als onderdeel van het NonFiction Photo Festival 2021.

Rise Up

Vismarkt Groningen | 3 mei | 2022

Synagoge Groningen | 19 november – 6 december | 2020

Deze fototentoonstelling toont het verhaal van het Noorden in tijden van protest: hoe proberen we onze wereld ten goede te veranderen? Wat zijn de Noordelijke ‘local solutions to global problems’? Als reactie op de World Press Photo Exhibition, reageert de foto-expositie op de wereldwijde protesten van het afgelopen jaar die ook in het Noorden hun stempel hebben gezet. De moderne gemeenschapszin. De kracht van een samengebalde vuist, schoktactiek, sociale bewegingen starten, zogenaamde ‘grassroots initiatives’.

Rise Up verkent het brede spectrum aan vormen van lokaal initiatief en protest; van het Boerenprotest door Siese Veenstra, tot de Beach Cleanup op Schiermonnikoog, vastgelegd door Remko de Waal. Beide fotografen wonnen met deze fotoprojecten de Zilveren Camera 2020. Het werk van Kees van de Veen, ook prijswinnaar bij de Zilveren Camera, Anjo de Haan en Reyer Boxem zijn ook te bewonderen in deze expositie. Hierbij worden de verhalen van pioniers uit het Noorden verteld. Wie en wat gaan er schuil achter de burgerinitiatieven die we in onze eigen omgeving zien bloeien? Bekijk de verhalen van Catcalls of Grunn, Tuin in De Stad, Gewoon een Kop Koffie en meer met foto’s van de pioniers door Andrea Hooymans.

Op de pop-up tentoonstelling voor de Wereld Persvrijheidsdag op 3 mei hadden we ongeveer 300 bezoekers.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Kunstraad GroningenPrins Bernhard Cultuurfonds, Synagoge GroningenFotofabriek en ANP.

By Siese Veenstra
Tentoonstellingsbezoek scholen Noord Nederland by Kinga Lechowska

World Press Photo Exhibition 2020

Synagoge Groningen | 19 november – 6 december | 2020

De World Press Photo Exhibition 2020 toont de meest opvallende beelden en meeslepende visuele verhalen van 2019 met winnende fotografie van de Photo Contest 2020, gemaakt door 44 fotografen uit 24 landen, geselecteerd door een onafhankelijke jury. Straight Voice van Yasuyoshi Chiba werd verkozen tot World Press Photo of the Year 2020. De winnende foto toont een jonge man die, verlicht door mobiele telefoons, protestgedichten uitdraagt tijdens een black-out in Khartoem, Soedan. Romain Laurendeau’s Kho, the Genesis of Revolt, is verkozen tot World Press Photo Story of the Year 2020. Zijn fotoserie vertelt het verhaal van de Algerijnse jeugd en hoe ze de grootste protestbeweging van Algerije in decennia hebben ontketend.

De tentoonstelling is bezocht door zo’n 3000 bezoekers en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n zeventig vrijwilligers. Het project is verrijkt met een scholen– en Academy programma. We hebben inhoudelijk goed samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit GroningenAcademie Minerva , Amnesty International Stad en Catcalls of Grunn

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Kunstraad Groningen, Synagoge GroningenDoppio, Albert Heijn en Ten Stripes

Deze tentoonstelling is te zien als onderdeel van het NonFiction Photo Festival 2020.

Wake Up Your Mind

Online tentoonstelling | Zomer 2020

“Wat is jouw passie?” Deze vraag stelden zes studenten aan zeven mensen met een migratieachtergrond. In deze online tentoonstellingsomgeving worden portretten en verhalen getoond die laten zien waar mensen zich thuis voelen, van wie ze gelukkig worden en wie ze inspireert in het leven. Oftewel: Maak kennis met de mens achter de migrant.

Het Wake Up Your Mind-project is een samenwerking tussen Stichting Vluchtelingenwerk en de Nederlandse overheid. Het initiatief heeft tot doel (nieuwe) Nederlandse jongeren bij elkaar te brengen om in een jaar tijd hun eigen creatieve project te realiseren. NonFiction Photo gaf het jongerenteam een lezing en workshop over fotografie om de groep jongeren te ondersteunen in het project. Bezoek de instagrampagina van Wake Up Your Mind, lees een artikel over het project en bezoek de digitale tentoonstelling hier.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland.

By Nick Robot
By Tessa Runau

World Press Photo Exhibition 2019

Synagoge Groningen | 15 november – 8 december | 2019

De World Press Photo Exhibition 2019 bestaat uit 150 foto’s van 43 fotografen uit 25 landen. Dit jaar zonden 4,738 fotografen uit 129 landen zo’n 78,801 beelden in voor de wedstrijd voor World Press Photo of the Year, gewonnen door John Moore met ‘Crying girl on the border’. Voor het eerst is er ook het verhaal van het jaar van de Zweeds-Nederlandse fotograaf Pieter ten Hoopen, ‘De migrantenkaravaan’, een mooi voorbeeld van ‘solutions journalism’.

Lees de artikelen van onze talenten journalistiek over de tentoonstelling, opening, Academyprogramma en de bezoekersbelevingen. Probeer ook het artikel uit Dagblad van het Noorden.

De tentoonstelling is door zo’n 6.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n 78 vrijwilligers, waarvan 27 internationaal. Het project is verrijkt met een Talent Traject, scholen– en Academy programma. We hebben inhoudelijk fijn samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit GroningenAmnesty International Students GroningenUsvaMeander en ESN.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen, de Synagoge GroningenTen StripesMidiDoppio, Albert HeijnBeans & GrapesFrietwinkel GroningenMoustache Meubelen en Camilla’s Camellia.

Solutions: Energy

Synagoge Groningen | 15 november – 8 december | 2019

Deze tentoonstelling is een lokaal ‘antwoord’ op de World Press Photo Exhibition. Onder het mom van ‘local solutions to global problems’ verbeelden jonge makers het Noordelijke verhaal op het gebied van energie. Exposerende fotografen zijn Annemarijn VlinderDavid Vroom en Frank Nuiver. Curatie door Andrea Hooymans, coaching door Sabina Theijs.

Deze tentoonstelling is de uitkomst van het nieuwe jonge makers talentprogramma van NonFiction Photo en thematisch een vervolg op de tentoonstelling Gronings Gas. Lees meer over de tentoonstelling, een artikel van ons talent journalistiek Ayla Elzinga. Probeer ook het interview met Frank Nuiver van Dagblad van het Noorden.

De tentoonstelling is door zo’n 6.000 mensen bezocht. Het project is ondersteund door een productieteam van tien vrijwilligers – waarvan drie internationaal – en leden van het Talent Traject vormgeving. De tentoonstelling is uitgediept in het Academy programma. We hebben voor deze jonge makers pilot inhoudelijk fantastisch samengewerkt met MijnFotocoach; en met de Green Office en Hanzehogeschool voor de interactieve muur.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een gift van Kunstraad Groningen en Emmaplein Foundation; en sponsoring van de Fotofabriek.

By Franks Nuiver
By Kees van de Veen

Gronings Gas

Nikolaïkerk Appingedam | 11 – 17 oktober | 2019

Synagoge Groningen | 10 mei – 2 juni | 2019

De fototentoonstelling verbeeldt verschillende thema’s rondom de gaswinning in Groningen, verbeeld door fotografen uit het Noorden. Gaswinning is een actueel en prangend onderwerp dat de stichting NonFiction Photo belicht in het kader van ‘solutions journalism’. Met werk van Jan ZeemanKees van de VeenAnjo de HaanGeert-Job SevinkCorné Sparidaens en Joost Nuijten. Curatie door Andrea Hooymans.

De tentoonstelling is door zo’n 8.000 mensen in Groningen en 500 mensen in Appingedam bezocht. We hebben voor dit project inhoudelijk samengewerkt met Dagblad van het Noorden (dossier Ik Wacht en project het Verdwenen Groningen) en De Verhalen van Groningen.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met Canon Nederland, de gemeente Appingedam en het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum.

Young People Programme

Nikolaïkerk Appingedam | 11 – 17 oktober | 2019

Synagoge Groningen | 10 mei – 2 juni | 2019

In onze tentoonstelling ‘Gronings Gas’ 2019 presenteren we de foto’s van de deelnemers van het Canon Young People Programme. Dit programma geeft jongeren de kans om maatschappelijke vraagstukken op overtuigende wijze te belichten door middel van fotografie. Hun foto’s toonden een connectie met hun milieu. De fotografen gebruikten hun eigen ervaring om de gevolgen en oplossingen van gaswinning in Groningen in de schijnwerpers te zetten.

Twintig leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam volgden een workshop fotografie en visual storytelling onder begeleiding van Bas Meelker,  studenten Noorderpoort Art & Multimedia en NonFiction Photo. Het eindresultaat is gepresenteerd voor zowel ouders als beleidsmakers, waaronder kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking met Canon Nederland, Canon Fotograaf Bas Meelker, de gemeente Appingedam en het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum.

By Joost Nuijten

Zilveren Camera 2019

Synagoge Groningen | 15 november – 8 december

De Zilveren Camera is de nationale prijs voor de beste journalistieke foto. Ze bestaat in 2019 zeventig jaar. De 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen en onderscheidt sectorprijzen voor nieuws regio, nationaal en internationaal, politiek, sport, personen in het nieuws, kunst cultuur en entertainment, documentair nationaal en internationaal.

In de tentoonstelling zijn ook de winnaars van de Publieksprijs, Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie te zien.

Lees de artikelen van onze talenten journalistiek over De Zilveren Camera, de tentoonstelling in Groningen, het Academy- en het educatiepgrogramma. Probeer ook het artikel van Dagblad van het Noorden.

De tentoonstelling is door zo’n 1.400 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n 45 vrijwilligers, waarvan 16 internationaal. Het project is verrijkt met een Talent Traject en Academy programma, met presentaties van prijswinnende fotografen Sanne de WildePim Ras en Jilmer Postma. We hebben inhoudelijk fijn samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit GroningenNoorderlicht Groningen en lokale fotografen en muzikanten.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad GroningenBorgesius ConsultingMidiDoppioMoustache Meubelen, Albert HeijnBeans & Grapes en Camilla’s Camellia.

World Press Photo Exhibition 2018

Synagoge Groningen | 9 november – 2 december

World Press Photo geeft een podium an 42 fotografen uit 22 landen in acht categorieën. Zij zijn tot winnaar verkozen uit een groep van 4,548 fotografen uit 125 landen die samen 73,044 beelden inzonden. Er zijn beeldverhalen te zien van de burgeropstanden in Venezuela; klimaatverandering; migratie; en nieuwe productiemethodes uit China om de wereld te voeden. De categorie ‘Daily Life’ maakt vanaf nu plaats voor de categorie ‘Environment’.

In Groningen is ook de Digital Storytelling Contest te zien met documentaires en interactieve websites; een primeur in Groningen. Lees een artikel van Carlijn Keijzer, talent journalistiek, over de opening; of het artikel van de RuG.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van zo’n 78 vrijwilligers, waarvan 27 internationaal. Het project is verrijkt met een Talent Traject, scholen– en Academy programma. Sprekers waren onder andere: World Press Photo winnaars Kadir van Lohuizen en Giulio Di Sturco; en stadsdichter Lilian Zielstra. We hebben inhoudelijk fijn samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen, Forum Images GroningenCanon NederlandStedenband Groningen-San Carlos. Ook hebben we samengewerkt met de Synagoge Groningen, Noorderlicht en inspiratiefestival Lets GRO.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad GroningenTen StripesMidiDoppio, Albert HeijnMoustache MeubelenBeans & GrapesFrietwinkel Groningen en Camilla’s Camellia.

By Ronaldo Schemidt
By Marion Verwey

Green is the New Black

Synagoge Groningen | 9 november – 2 december | 2018

NonFiction Photo diept de nieuwe categorie ‘environment’ van de World Press Photo Competition uit. Drie lokale fotografen gingen op zoek naar Noordelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Van Tiny Houses projecten en actiegroep Code Rood tot milieuvriendelijke technologie van bioboerderij Landleven in Onstwedde. Met werk van Marion VerweyJoost NuijtenDennis Lapré en Majella Elgersma. De urgentie van de foto’s wordt benadrukt met de zeefdrukserie Fucking Recycle van de Britse designer Becky Redman. Curatie door Andrea Hooymans, tentoonstellingsontwerp door Sander Vermeulen.

Dat jaar viel de stichting een extra project in de schoot: de documentaire Passengers van journaliste Tafa Abdulghafour vertelt over Syrische vluchtelingen en haakt daarmee in op het migratiethema van World Press Photo Exhibition 2017.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt dankzij de geduldige inzet van 20 ‘vouwers’ die de kartonnen muren, ontworpen door Egbert Pikkemaat, in elkaar hebben gezet. Lees een mooi artikel van Dagblad van het Noorden over de complete tentoonstelling.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen en Smurfit Kappa.

Lets GRO | Wereld Pers Foto Groningen

Synagoge Groningen | 17 november – 10 december | 2017

Expositie Wereld Pers Foto Groningen (NonFiction Photo) met winnaars van de Fotomarathon ‘Toekomst van Groningen’.
Als voorproefje van de World Press Photo Exhibition is tijdens Let’s GRO een expositie te zien van de beste foto’s uit de Fotomarathon.

Tijdens de Fotomarathon – workshop en wedstrijd in één – hebben lokale fotografen hun visie op de toekomst van Groningen op de gevoelige plaat vastgelegd. De winnaars en thema’s zijn: Waste no Waste door Jaron van den Berg, Lets Learn door Edwin Bodde, Lets Move door Jaron van den Berg, en The Next City door Remco Wolfgram.

Deze tentoonstelling was te zien als onderdeel van Lets GRO festival 2017.

Lets Gro timetable 2017
By Jethro

World Press Photo Exhibition 2017

Synagoge Groningen | 17 november – 10 december

World Press Photo 17 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste actuele persfoto’s uit 2016. World Press Photo maakt zo elk jaar een selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatiefhoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek. Fotografen uit de hele wereld sturen hun beste beelden in en hopen in de prijzen te vallen in de categorie natuur, sport, dagelijks leven, nieuws, mensen, hedendaagse kwesties, langetermijnprojecten en spotnieuws.

Lees alles over de tentoonstelling volgens Dagblad van het Noorden en de organisatie in het artikel van Groningen Life!

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt door de inzet van rond de 50 vrijwilligers. De tentoonstelling is verrijkt met een scholenpakket en een verdiepingsprogramma, met bijdragen van onder andere: Dirk-Jan VisserAnne-Jan ToonstraEbel Jan van DijkMaarten de Kok en World Press Photo winnaars Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker. We hebben inhoudelijk samengewerkt met Academie MinervaAmnesty International Students Groningen, Pricca Practise en inspiratiefestival Lets GRO (een extra tentoonstelling op locatie).

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningende FotofabriekBrasserie Midi, Synagoge GroningenMoustache MeubelenNoorderlichtFrietwinkel Groningen en Luzac Groningen.

The Next Stop

Synagoge Groningen | 17 november – 10 december | 2017

Expositie ‘The Next Stop’ van huisfotograaf Maarten de Kok, die later derde prijs won voor de Zilveren Camera 2018 met het gerelateerde project ‘Portraits for Freedom.’

Inhakend op het migratiethema van de World Press Photo Exhibition, presenteert Groningse fotograaf zijn project, The Next Stop. Hij documenteerde vluchtelingen die de oversteek pogen te maken tussen Griekenland en Turkije, maar vast komen te zitten in overvolle kampen op het Griekse eiland Lesbos. Later won de Kok de derde prijs won voor de Zilveren Camera 2018 met het gerelateerde project ‘Portraits for Freedom’.

Hiernaast is het doorlopende project Unfixing Histories te zien, een onderzoek naar de visuele constructie van geschiedenis. Met werk van Andrea Stultiens (via Pricca Practise) en studenten van Academie Minerva (die historisch beeldonderzoek deden naar de winnende foto’s van World Press Photo over de jaren).

Maarten de Kok
by Maarten de Kok

Unfixing Histories

Synagoge Groningen | 17 november – 10 december | 2017

Het project Unfixing Histories is een onderzoek naar de visuele constructie van geschiedenis. De tentoonstelling toont uitkomsten van het project ‘Mythbusters, Unfixing Histories, World Press Photo‘ over het gebaar van het onderzoeken van geschiedenissen in en met foto’s. In dit geval onderzoeken de studenten op verschillende manieren een World Press Photo-winnaar van hun keuze.

Met werk van Andrea Stultiens (via Pricca Practise) en studenten van Academie Minerva.

Deze tentoonstelling was te zien naast de World Press Photo Exhibition 2017 in de Synagoge in Groningen.

Let's GRO: Go Green

De gym Groningen | 9 – 12 november | 2016

Kijk, lees en beleef de verhalen van groen Groningen in de praktijk op de Go Green locatie van NonFiction Photo. Tijdens het Let’s Gro festival beheert NonFiction Photo de Go Green locatie met verschillende ‘groene’ initiatieven in de stad. Naast prachtige foto’s van de Noorderlicht en NonFiction Photo collecties vertellen Grunneger Power, Green Office, Moustache Meubelen, EnTranCe en Groningen woont SLIM hier hun verhalen. In een ontspannen huiskamersfeer kun je hier beleven hoe sustainability in de praktijk gebracht wordt.

“We willen de kracht van het beeld hier graag aanvullen met de verhalen van ondernemers in Groningen en zo het nieuws tot leven wekken. Je kunt hier foto’s bekijken, verhalen vernemen en in gesprek gaan met idealistische ondernemers.” Aldus stichtingsvoorzitter Andrea Hooymans.

Go Green zit in de hal tussen OOST, Bed en GYM in, dus blijf na de programma-onderdelen lekker hangen in deze ‘groene oase’. De locatie is elke dag open en van 11.00 – 17.00 kun je ook nog gezellig komen kletsen met de mensen van NonFiction Photo, EnTranCe/SAMEEN en Groningen woont SLIM!

World Press Photo Exhibition 2016

Synagoge Groningen | 18 november – 11 december

De World Press Photo van 2016 is de foto van Australische fotograaf Warren Richardson ‘Hope For a New Life’, waarin een Syrische vluchteling een kind doorgeeft door een hek van prikkeldraad aan de grens van Servië en Hongarije. De foto toont de verharding van de houding in Europa naar vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Syrië. Ook de situatie in het Midden-Oosten neemt in de tentoonstelling een prominente plek in.

Daarnaast was de tentoonstelling Groningen Aardbevingen van Kees van de Veen te zien, die een blik gaf op de thema’s aardbevingen en fracking in de provincie.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht en mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers. De tentoonstelling is verrijkt met een scholenpakket en een verdiepingsprogramma met Noorderlichtde Flutfilosoof en Sake Elzinga. Lees hier een artikel van Dagblad van het Noorden over de tentoonstelling.

Ter gelegenheid hebben we samenwgewerkt met inspiratiefestival Lets GRO voor pop-up tentoonstelling Go Green, in samenwerking met Noorderlicht, Grunneger PowerGreen OfficeEnTranCeSAMEEN en Groningen woont SLIM.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningende Fotofabriek, Synagoge Groningen en Moustache Meubelen.

Bound by Passion

Vismarkt Groningen | 3 mei | 2016 

Deze fotoexpositie toont pakkende foto’s die de persoonlijke verhalen van vluchtelingen vertellen en hun passies, talenten en dromen benadrukken. Diverse portretten en persoonlijke verhalen vertellen de verhalen van mensen die zich al in de Nederlandse cultuur hebben gesetteld, maar ook van mensen over wie de toekomst in Nederland nog moet worden beslist. Er is één ding dat hen bindt: een passie om te gedijen.

 Met werk van fotografen Joost Nuijten, Jethro Bijleveld en Andrea Hooymans biedt deze expositie unieke inkijk in het leven van vluchtelingen.

 De expo wordt georganiseerd door Wereld Pers Foto Groningen (later bekend als NonFiction Photo) in samenwerking met Amnesty International Groningen en Home Swiet Home. Het was te zien op 3 mei 2016 op de Vismarkt, Groningen, ter ere van de internationale dag van de persvrijheid.

by Andrea Hooymans
By Andrea Hooymans

World Press Photo Exhibition 2015

Der Aa Kerk Groningen | 20 november – 13 december

De World Press Photo van 2015 vertoonde de beste persfoto’s uit 2014 in de  categorieën Natuur, Portret, Hedendaagse Kwesties, Sport, Dagelijks Leven, Lange Termijn Projecten, Hard Nieuws en Reportage.

Lees artikelen van Dagblad van het Noorden over het scholierenprogramma en de tentoonstelling.

De tentoonstelling is door zo’n 5.000 mensen bezocht waaronder 1600 leerlingen. Het project is georganiseerd dankzij de vrijwillige inzet van rond de 75 enthousiastelingen. De tentoonstelling is verrijkt met een scholenpakket en een randprogramma. We hebben deze editie inhoudelijk samengewerkt met stichting BeeldBepalend.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van de Kunstraad Groningen en Der Aa Kerk.

Contact

+31 6 306 530 13
info@nonfictionphoto.nl
vrijwilligers@nonfictionphoto.nl

Headquarters

Stichting NonFiction Photo
Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
ANBI | Algemeen Nut Beogende Instelling

Festival

NonFiction Photo Festival Groningen
november – december 2024

Nieuwsbrief

Lees deze in het Engels of Nederlands, alleen wanneer er nieuws is.

Social Media

Volg ons terwijl we met de festivalvoorbereidingen bezig zijn.

nl_NLNederlands