GESCHIEDENIS

Stichting NonFiction Photo geeft een podium aan kunst met een missie en wil dit zo organiseren dat iedereen er wat aan heeft. Ten minste, dat roepen we sinds 2018, toen wij onze huidige naam kozen om ruim baan te maken voor ambities op het gebied van tentoonstellingen en talent. Maar het verhaal begon al veel eerder…

De stichting is in 2003 opgericht door een aantal studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens een feestje stond een groepje studenten politicologie – of in die richting – in de keuken te discussiëren over het overbrengen van de sociaal-maatschappelijke verhalen uit de wereld. Actuele vraagstukken zijn vaak niet sexy en het belang ervan is bovendien lastig over te brengen aan een breed publiek. De wereldberoemde World Press Photo tentoonstelling kwam ter sprake: een tentoonstelling dat zonder woorden veel indruk maakt en kennis doorgeeft. ‘One thing led to another, and the rest is history’.

Stichting Wereld Pers Foto Groningen werd in 2003 geboren en organiseerde har eerste editie van de World Press Photo Exhibition in 2004 in Gronigen. Dankzij financiële garantie van de Rijksuniversiteit Groningen organiseerde een groepje studenten vanaf dat moment de jaarlijkse tentoonstelling. De club was van 2010 tot en met 2014 bekend onder alias stichting Clear. In 2016 is er een traject van professionalisering ingezet en daarmee laat de stichting haar studententijd achter zich. In 2019 verkrijgt de stichting ANBI status.

Over de jaren heen hebben meer dan 100.000 mensen de tentoonstelling in Groningen bezocht en zijn de mensen uit de organisatie uitgevlogen naar bijvoorbeeld Zimbabwe en Washington om de tentoonstelling daar te organiseren. Met haar 15-jarig bestaan is de stichting omgedoopt tot stichting NonFiction Photo: no-nonsense, nieuwsgierig, kritisch, actueel en idealistisch.  Naar aanleiding van het NonFiction Photo manifest, produceert en presenteert de stichting tentoonstellingen en biedt het een educatieprogrammatalent traject en jonge makersprogramma aan.

Expo's actueel

Expo's archief

Educatie voor iedereen

Talent gratis upgrade

Team over ons

©2020 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

of

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

of

Create Account