GESCHIEDENIS

Stichting NonFiction Photo geeft een podium aan kunst met een missie en wil dit zo organiseren dat iedereen er wat aan heeft. Ten minste, dat roepen we sinds 2018, toen wij onze huidige naam kozen om ruim baan te maken voor ambities op het gebied van tentoonstellingen en talent. Maar het verhaal begon al veel eerder…

De stichting is in 2003 opgericht door een aantal studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens een feestje stond een groepje studenten politicologie – of in die richting – in de keuken te discussiëren over het overbrengen van de sociaal-maatschappelijke verhalen uit de wereld. Actuele vraagstukken zijn vaak niet sexy en het belang ervan is bovendien lastig over te brengen aan een breed publiek. De wereldberoemde World Press Photo tentoonstelling kwam ter sprake: een tentoonstelling dat zonder woorden veel indruk maakt en kennis doorgeeft. ‘One thing led to another, and the rest is history’.

Stichting Wereld Pers Foto Groningen werd in 2003 geboren en organiseerde haar eerste editie van de World Press Photo Exhibition in 2004 in Groningen. Dankzij financiële garantie van de Rijksuniversiteit Groningen organiseerde een groepje studenten vanaf dat moment de jaarlijkse tentoonstelling. De club was van 2010 tot en met 2014 bekend onder alias stichting Clear. In 2016 is er een traject van professionalisering ingezet en daarmee laat de stichting haar studententijd achter zich. 

Tegen 2018 presenteert de stichting zowel internationale als lokale tentoonstellingen. Daarom wordt zij met het 15-jarig bestaan omgedoopt tot NonFiction Photo. Onder deze nieuwe naam richt de stichting zich op kunst, ondernemerschap, talent en educatie. Een talent traject wordt gelanceerd voor jonge cultuurmakers evenals een jonge makersprogramma pilot voor beginnende fotografen. In 2019 verkrijgt de stichting ANBI status en zet ze een expantiekoers in. Anno 2020 zijn de activiteiten van de stichting dusdanig uitgedijd, dat er sprake is van een heuse fotomanifestatie met alles erop en eraan. Zodoende is het NonFiction Photo Festival geboren: no-nonsense, nieuwsgierig, kritisch, actueel en idealistisch. 

De World Press Photo Exhibition heeft over de jaren alleen al meer dan 100.000 bezoekers naar Groningen getrokken. Met een klein leger, zo’n 50 tot 70 vrijwilligers sterk, organiseert de stichting jaarlijks het NonFiction Photo Festival op zo’n manier dat iedereen er wat aan heeft. Naar aanleiding van het manifest realiseert NonFiction Photo anno 2020 een festival met tentoonstellingen en projecten op het gebied van educatie en talent

Meer weten over onze huidige snode plannen? Lees verder in over ons.

Festival actueel

Expo's archief

Educatie voor iedereen

Talent gratis upgrade

Team over ons

©2020 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

of

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?