GESCHIEDENIS

Stichting NonFiction Photo geeft een podium aan kunst met een missie en wil dit zo organiseren dat iedereen er wat aan heeft. Ten minste, dat roepen we sinds 2018, toen wij onze huidige naam kozen om ruim baan te maken voor ambities op het gebied van tentoonstellingen en talent. Maar het verhaal begon al veel eerder…

Oprichting
De stichting is in 2003 opgericht door een aantal studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens een feestje stond een groepje studenten politicologie – of in die richting – in de keuken te discussiëren over het overbrengen van de sociaal-maatschappelijke verhalen uit de wereld. Actuele vraagstukken zijn vaak niet sexy en het belang ervan is bovendien lastig over te brengen aan een breed publiek. De wereldberoemde World Press Photo tentoonstelling kwam ter sprake: een tentoonstelling dat zonder woorden veel indruk maakt en kennis doorgeeft. ‘One thing led to another, and the rest is history’.

Huidge stichting
Tijdens het 15-jarige bestaan van de stichting in 2018, is de stichting helemaal vernieuwd: statuten, bestuursmodel en activiteiten hebben een totale make-over gekregen en een jaar later krijgt de stichting ook de ANBI status. Deze ‘nieuwe’ stichting is geboren: NonFiction Photo. Onder directeur Andrea Hooymans richt de stichting zich op kunst, ondernemerschap, talent en educatie. Zo werd er een talent traject gelanceerd voor jonge cultuurmakers en lokale tentoonstellingen worden jaarlijks geproduceerd. 

Anno 2020 zijn de activiteiten van de stichting dusdanig uitgedijd, dat er sprake is van een heuse fotomanifestatie met alles erop en eraan. Zodoende is het NonFiction Photo Festival geboren: no-nonsense, nieuwsgierig, kritisch, actueel en idealistisch. 

De World Press Photo Exhibition heeft over de jaren alleen al meer dan 100.000 bezoekers naar Groningen getrokken. Met een klein leger, zo’n 50 tot 70 vrijwilligers sterk, organiseert de stichting jaarlijks het NonFiction Photo Festival op zo’n manier dat iedereen er wat aan heeft. Naar aanleiding van het manifest realiseert NonFiction Photo anno 2020 een festival met tentoonstellingen en projecten op het gebied van educatie en talent

Meer weten over onze huidige snode plannen? Lees verder in over ons.

Festival actueel

Expo's archief

Educatie voor iedereen

Talent gratis upgrade

Team over ons

©2021 NonFiction Photo site gesponsord door Borgesius Consulting

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?